Egy autóversenyző is elmondta, mit gondol az Árpád hídi tragédiáról

„A közút az nem versenypálya” – fogalmazott.

Magyar Nemzet
Forrás: ATV2023. 07. 17. 15:35
null
Budapest, 2023. július 1. Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsik az Árpád hídon 2023. július 1-jén. Eddig tisztázatlan körülmények között egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval. A balesetben többen megsérültek, egy férfi a kórházban meghalt. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az életet nem lehet újraindítani, mint egy játékot – fogalmazott Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke az ATV Start című műsorában a tragédiáról, amelyben július elsején egy 26 éves vétlen kerékpáros halt meg az Árpád hídon, miután egy versengő Mercedes-sofőr autójával megpördült és a járdán haladó biciklisnek csapódott.

Knezsik István szerint ez egy társadalmi probléma, amelyre társadalmi megoldást kell találni. Hozzáfűzte, hogy a közlekedési haláleseteket értelmetlennek tartja,

csak tavaly több mint ötszázan haltak meg Magyarország útjain.

Benyó Máté autóversenyző arról beszélt, hogy az autóversenyes szoftverekhez bárki hozzáférhet, és bár nagyon jó szintet lehet vele elérni, a valóság azonban egészen más, ott, ugyanis nincs újraindítás. Kiemelte, azokat a valós körülményeket soha nem fogja visszaadni, amelyek akár emberi áldozatokba vagy komoly sérülésekbe kerülhetnek.

Manapság már bárki vásárolhat olyan erős autót, amely akár a versenypályára is túl erős lehet, azonban ezeknek a járműveknek a használatát nem kötik rutinhoz vagy vezetési intelligenciához. „Ezekben az autókban nagyon erős menetstabilizáló rendszerek vannak, de ezek kikapcsolhatók” –  hangsúlyozta. 

„A közút az nem versenypálya” – fogalmazott.

Kifejtette, más adottságai vannak a helyszíneknek, más az autók felszereltsége, és az is nagy különbség, hogy a helyszínen azonnal ott van a segítség, ha szükség van rá. Rávilágított arra is, hogy az utcán előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyre a sofőr nem tud reagálni, és ez lehet, hogy a versenypályán talán nem okoz akkora balesetet, de a közúton akár emberéletekbe is kerülhet.

Borítókép: a baleset helyszíne (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.