Jön a vihar, kiadták a riasztást

Az északi és keleti országrészben alakulhatnak ki zivatarok.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, OKF2023. 07. 29. 12:37
null
Salgótarján, 2023. június 22. Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2023. június 21-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Szombaton a déli óráktól az északi országrészben és a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket átmeneti szélerősödés, intenzív csapadék, esetleg apró szemű jég kísérhet.

Éjjel is főként az északi tájakon lehetnek zivatarok, majd hajnaltól, reggeltől északnyugat felől egy hidegfront hatására előbb a Dunántúlon lehet zivatarokra számítani, majd ezek napközben fokozatosan kelet felé helyeződnek. Este már inkább csak a keleti megyékben lehetnek zivatarok.

A legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás lesz, 

ugyanis nagy területen hullhat rövid idő alatt húsz–negyven milliméter eső, helyenként ennél több is előfordulhat. Ezen kívül a zivatarokat viharos széllökés és jégeső kísérheti.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Jön a lehűlés

Vasárnap hajnalban északnyugat, nyugat felől csapadékzóna éri el hazánkat, amely napközben lassan kelet felé tevődik. Záporok, zivatarok kipattanhatnak az előterében, illetve kisebb számban akár mögötte is.

A hidegadvekció, illetve a vastagabb felhőzet és tartósabb csapadék hatására a hőmérséklet is mindenütt visszaesik – írta közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.