Ebben az élen járunk az unióban, örülhetnek a frissdiplomások

A kormány több módon is támogatja a fiatalokat, hogy megtalálhassák számításaikat.

2023. 08. 11. 9:30
null
Budapest, 2021. július 22. Fiatalok a felvételi ponthatárokat figyelik a telefonjukon a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eurostat felmérése szerint 2022-ben Magyarország az ötödik legjobb eredményt érte el a frissdiplomások elhelyezkedése szempontjából az EU-ban. Hazánkban az újonnan diplomát szerzők 88,9 százaléka azonnal munkába tudott állni. Az EU tagállamai közül a legjobb számokkal Luxemburg, Hollandia (93 százalék), Németország (92 százalék) és Málta (91 százaék) rendelkezik.

 

A leggyengébb eredményeket Olaszország (65 százalék), Görögország (66 százalék), Románia (69 százalék), Észtország (77 százalék) és Horvátország (78 százalék) produkálta.

Tavaly a 20–34 éves korú frissdiplomások elhelyezkedésének EU-s átlaga 82 százalék volt, amit hazánk magasan túlszárnyalt.

Mint ismert, Magyarország kormánya több programmal támogatja a fiatalokat. Ennek egyik formája a 25 éven aluli munkavállalók szja-mentessége, de megemlítendőek a különféle ösztöndíjprogramok a felsőoktatásban, továbbá az ingyenes nyelvvizsga lehetősége a középiskolásoknak. Emellett az utóbbi években a diákhitel összege nőtt és kamatstop védi a fiatalokat az elszálló törlesztési összegektől.

 

18-19 éves korban jön be minden: az iskola, a pályaválasztás, a lányok, a csapat, és nagyon nehéz az embernek helytállnia és megtalálnia a saját útját. Ehhez kell segíteni a fiataloknak

 

üzente nemrég a pályaválasztás előtt álló fiataloknak Orbán Viktor. A miniszterelnök a Facebookra feltöltött videójában elmondta: nem hozhatunk helyettük döntéseket, mert akkor gyerekek maradnak felnőttkorukra is, hanem segíteni kell nekik, hogy ők hozzák meg azokat a döntéseket, amelyekkel irányítják a saját életüket.

A múlt héten pedig napvilágot látott az Ifjúságkutató Intézet legfrissebb felmérése, amelyből kiderült, hogy a fiatalok optimistán látják a jövőt. A kutatásból kiderült, hogy a 15–39 évesek nagyjából háromnegyede tartja valószínűnek, hogy 2050-ben saját házban vagy lakásban (76 százalék), házasként (75 százalék), Magyarországon fog élni (72 százalék). A megkérdezettek több mint fele (52 százalék) mindhárom állítást egyaránt valószínűnek tartja, míg kevesebb mint tizede, nyolc százalék felelte azt, hogy egyiket sem tartja reálisnak.

Borítókép: Fiatalok a felvételi ponthatárokat figyelik a telefonjukon a Pont Ott Parti – felvételi eredményváró rendezvényen az  ELTE lágymányosi campusán 2021. július 22-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.