Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője

Van hazánk, vannak nemzeti ünnepeink, amikor átérezzük: több van, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt – hangsúlyozta ünnepi beszédében az államfő.

2023. 08. 20. 11:07
Novák Katalin ünnepi beszéde
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

István király itt van velünk. Magunkban hordozzuk, a részünkké vált. Azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, nem pusztán kijelölte az utat, amelyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is 

– kezdte ünnepi beszédét a köztársasági elnök Esztergomban. Novák Katalin hangsúlyozta: Szent István a magyarok közös nevezője. Úgy van bennünk, hogy közben felettünk áll. Úgy van mögöttünk, hogy közben előttünk jár – fogalmazott az államfő, majd az ünneplőket köszöntötte. 

– Kedves esztergomiak! A rohamtempóban változó világot az emberek számára az otthon és az ünnepek teszik élhetővé. Az otthon az a hely, ahol biztonságban érezzük magunkat. Az a tér, amit saját ízlésünk és igényünk szerint alakíthatunk. Ahhoz, hogy az időben sem váljunk elveszetté ünnepekre van szükségünk. Otthon és ünnepek. Ezek a kapaszkodóink térben és és időben. 

Jól esik kimondani: van otthonunk.

A saját képünkre formáltuk ezt a „lángoktól ölelt kis országot” – fogalmazott az államfő.

Novák Katalin így folytatta beszédét: – Van esélyünk olyan mélységet megélni és olyan magasságba kerülni, ahol a magyar nemzet összetartozását megélhetjük. Ilyen volt a honvédtisztek ma reggeli eskütétele.

Mint mondta, a nemzet magától értetődő egysége költözött a szívünkbe Ferenc pápa látogatása idején is. 

Van hazánk, vannak nemzeti ünnepeink, amikor átérezzük, hogy több van, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt 

– húzta alá. Beszélt arról is, hogy elnöksége másfél éve alatt meghallgatta az örömöket, büszkeségeket, gondokat, kétségeket. A találkozások alkalmat adtak arra, hogy megkérdezzem: „hogy vannak?” – hangsúlyozta az államfő. Kiemelte, hogy hálát adhatunk a magyar történelem sikeres évtizedének, ami megelőzte a nehézségeket.

A köztársasági elnök megköszönte a magyar embereknek, hogy előre tekintenek, hogy a magyaroktól megszokott kitartással, szívóssággal és kreativitással, újratanult szorgalommal küzdik át magukat a nehéz időszakokon, hogy hisznek a magyar életben, segítenek követendő példát állítani a fiataloknak, képesek támaszt és segítséget nyújtani a szükséget szenvedőknek.

Novák Katalin elmondta: Pál levelében ugyanazokra az erényekre hívja fel a kolosséi gyülekezet figyelmét, amire Szent István is figyelmezteti Imre herceget Intelmeiben, azaz szelídségre, türelemre, könyörületességre, mértékletességre, alázatosságra, becsületre és szeretetre.

 

Hallgassunk rájuk! Ha ezen értékek mentén hozunk döntéseket, különbek leszünk a haszonlesőknél, és büszkék lehetnek ránk az utódaink. Ezekből az értékből nem engedhetünk. Itt nincs helye a kompromisszumnak. Ha ezen útmutatások mentén éljük életünket, akkor a nehezebb napok sem tudnak megtörni bennünket. Akkor van esélyünk rá, hogy emelt fővel, megerősödve nézzünk szembe a kihívásokkal 

 

– mutatott rá Novák Katalin.

„Nem vagyunk elveszettek sem térben, sem időben, hiszen van hazánk és vannak ünnepeink” – hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: a Bazilika homlokzatának feliratát is érdemes megszívlelni, amely szerint az odafent valókat keressétek! 

 

Hiszen az övé az ország, a hatalom és a dicsőség 

 

– zárta gondolatait az államfő.

Ünnepi beszéde előtt az államfő Erdő Péter bíboros, érsekkel és Hernádi Ádám polgármesterrel találkozott Esztergomban, amelyről egy fotót is megosztott a közösségi oldalán. Mint írta, Székesfehérvár után idén az ősi prímási városban ünnepeljük Szent István király ünnepét.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök. (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.