Világörökségi területen robbantott egy bányásztársaság, kegyetlenül lesújtott az SZTFH

A felkészülési időt követő első alkalommal két helyszínen is robbantottak ugyanazon a napon.

Magyar Nemzet
Forrás: SZTFH2023. 08. 23. 17:27
Explosive,Works,On,Open,Pit
449501521 Fotó: Mark Agnor Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötmillió forintos bírságot szabott ki egy világörökségi területen működő bányavállalkozóval szemben a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) bányafelügyeleti hatáskörben.

2023. március 15-én lépett hatályba a világörökségi területen folytatott bányászati tevékenységre vonatkozó 5/2023. (II. 28.) SZTFH-rendelet, amely többek között rögzíti, hogy ezekben a bányákban a kitermelés elsődlegesen kézi vagy gépi módszerrel lehetséges. A rendelet kitér arra is, hogy robbantással egy helyszínen és havi egy alkalommal lehet robbantást végezni. Az új szabályokra történő felkészülésre a rendelet hatvannapos felkészülési időt biztosított a bányavállalkozóknak.

A bányafelügyelet hatósági ellenőrzése során megállapította, hogy egy bányavállalkozó a szabályokat megsértve, a felkészülési időt követő első alkalommal két helyszínen is robbantott egy napon belül. 

Az Országos Bányakapitányság a lefolytatott eljárást követően ötmillió forintos bírságot szabott ki a bányavállalkozóval szemben. A bányafelügyelet a szigorú szankcionálással is ösztönözni szeretné a bányavállalkozókat arra, hogy a jogi szabályozást maradéktalanul betartsák.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.