Ötmilliárdot hozott a gyógyászatisegédeszköz-maffia elleni rendőri fellépés + videó

Jóval kevesebb a jogosulatlanul felírt gyógyászati segédeszköz, amióta lecsaptak a rendőrök a bűnbandára.

2023. 09. 04. 9:07
Forrás: NVSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számszerűsíteni lehet a gyógyászatisegédeszköz-maffia elleni rendőrségi fellépés sikerét. A nyomozás eddig eredménye: 5 (!) milliárd forinttal kevesebb jogosulatlanul felírt gyógyászati segédeszköz – tudtuk meg Pap Judit alezredestől, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) szóvivőjétől.

Emlékezetes, a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás bűncselekmény-sorozat felderítése 2022 novemberében az NVSZ  eljárását követő feljelentés alapján kezdődött.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársa listázza a maffiától lefoglalt gyógyászati segédeszközöket (Fotó: NVSZ)

A nyomozók megállapították, hogy az anyagi haszonszerzés céljából összejátszó orvosok, asszisztensek, cégvezetők és alkalmazottak a páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem. Számos esetben a beteg nem is tudott róla, hogy neki felírtak és legyártottak valamilyen segédeszközt, de az is jellemző volt, hogy akinek valóban szüksége volt a gyógycipőre vagy gerincortézisre (speciális gyógyászati gerincfűző), az silány minőségű terméket kapott.

A gyógyászatisegédeszköz-maffia elleni nyomozás számszerűsített eredménye eddig (Grafikon: NVSZ)

 

A szóvivő rámutatott: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, valamint a csalássorozat felderítésére létrehozott nyomozócsoportok sikeres munkájának hatására hatalmas mértékben csökkent a bűncselekményben érintett gyógyászati segédeszközök forgalma, ezáltal az utánuk visszaigényelhető állami támogatás is. A 2022. novemberi rajtaütést követő negyedik hónapban már 803 millió forinttal kevesebb összeget hívtak le a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). 

Ekkor még „csak” gyógycipők szerepeltek a bűncselekményekben. Azonban amikor bővült a bűncselekményekben érintett segédeszközök köre – többek között gerincortézisekkel, járássegítő eszközökkel, ülőkorzettekkel (mozgáskorlátozottak számára a biztonságos ülést egyedi méretvétel segítő szerkezet – a szerk.) – ez az összeg is folyamatosan növekedett. 

Összehasonlítva a 2022-ben felírt összeggel idén július végére már több mint 5ötmilliárd forinttal kisebb összegű gyógyászati segédeszközt írtak fel, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Az ortopéd cipők forgalma 39 százalékkal, az alsóvégtag-ortézisek 31,7 százalékkal, míg a gerincortézisek forgalma 30,9 százalékkal esett vissza. A felderítések azt a speciális gerincortézist érintették, amely után kétszázezer forint állami támogatás igényelhető vissza, ezeknek a forgalma az előző évhez viszonyítva 90 százlaékkal esett vissza. 

Munkában a nyomozó (Fotó: NVSZ)

A nyomozás arra is fényt derített, hogy ezeket a gerincortéziseket a cégek húszezer forintért szerezték be külföldről; a beszerzési ára a minőségét is mutatja. A C2-es típusú gyógycipők esetében – ímelyek után darabonként 52 ezer forint igényelhető vissza – 2,55 milliárd forinttal kevesebb támogatást hívtak le az elmúlt év adataihoz képest.

A bűncselekmény-sorozat felderítése során a nyomozók olyan szociális intézményben is tartottak házkutatást, ahol a padláson zsákszámra álltak a legyártott és a gondozottak nevével ellátott, ugyanakkor szükségtelen eszközök, amelyek nagy része nem megfelelő minőségben készült el. 

Olyan extrém helyzet is előfordult, hogy a betegeknek egyáltalán nem szükséges eszközöket, így például gerincortéziseket egy épület tetőszigetelésébe építették be.

Az ügy eredményes felderítése érdekében az NVSZ és a KR NNI a továbbiakban is együttműködik, így várhatóan a bűncselekményben résztvevők köre is bővülni fog.

Borítókép: Nyomozó a gyógyászatisegédeszköz-maffia elleni egyik rajtaütésen (Fotó: NVSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.