„Hóhér” feliratot ragasztottak Kádár János sírjára

November 4-re, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének nemzeti gyásznapjára időzítették akciójukat azok az ismeretlenek, akik szombaton több egykori kommunista vezető – köztük Kádár János – síremlékét is leragasztották különböző feliratokkal.

Forrás: Gulyáságyú Média2023. 11. 04. 19:26
Forrás: Wikipédia M.Uebel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A  Gulyáságyú Média egyik olvasójától kapott fényképén az látszik, ahogy Kádár Jánosnak a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjában található sírjára azt írták fel egy odaillesztett öntapadós szalagra, hogy 

„hóhér”.

A többi leragasztott sír is olyan személyek hamvait őrzi, akiknek Kádárhoz hasonlóan közük volt az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséhez.

Apró Antal síremlékére a „Pribék” feliratot írták fel. A volt miniszter, az MSZMP KB egykori tagjának unokája a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, Dobrev Klára.

Szintén  részt vett a forradalom leverésében Gerő Ernő néhai belügyminiszter.

Az ő urnájára a „Hóhérsegéd” felirat került.

 

Időről időre újra bosszút állnak

Az 1989-ben elhunyt Kádár János vörösgránit síremlékét először 2000 novemberében rongálták meg. Akkor egy 69 éves asszony zöld színű festékkel összemázolta a Munkásmozgalmi Panteon falát, valamint három kommunista vezető, köztük az egykori főtitkár síremlékét. Tettét azzal magyarázta, hogy 

a kommunisták és Kádár lelkén sok ártatlan ember halála szárad.

2007-ben viharként söpört végig a médiában a hír, miszerint 

ismeretlenek felszedték Kádár János síremlékének fedelét, kiásták a nyughelyet, majd felnyitották a fémkoporsóját, ahonnan elvitték többek között a koponyacsontját.

A sírrablók emellett Kádár feleségének a hamvait tartalmazó urnát is ellopták, illetve az egykori Munkásmozgalmi Panteon falára fekete festékkel  feliratot írtak: „Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat.” A temetőt megszállták a rendőrök, a helyszínelők kordonnal lezárták a sírt körülvevő füves területet, azonban a csontok azóta sem kerültek elő, ahogyan az elkövetők sem.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Wikipédia/M. Uebel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.