Orbán Viktor elnökségéről is döntenek ma a küldöttek

Ma tartja kétévente esedékes tisztújító kongresszusát a Fidesz, ahol szavaznak a pártelnökről, valamint négy alelnökéről. A rendezvényen számos kormánypárti politikus felszólalása várható, a kongresszust pedig Orbán Viktor miniszterelnök beszéde fogja zárni.

2023. 11. 18. 6:34
ZSIGÓ Róbert
Budapest, 2021. november 14. Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselő, családokért felelős parlamenti államtitkár, a rendezvény házigazdája és szavazó küldöttek a párt 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tartják a Fidesz tisztújító kongresszusát, ahol megválasztják a párt elnökét, valamint a négy alelnököt. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a héten közölte, hogy a rendezvényen 1500–1800 küldött és legalább ugyanennyi vendég vesz részt. Hozzátette: a tisztújító kongresszuson megválasztják a párt bizottságainak vezetőit és tagjait is, ugyanakkor nem hoznak formális döntést a Fidesz–KDNP EP-listavezetőjéről.

A kommunikációs igazgató kiemelte, hogy a beszédeket a Fidesz szövetségeseinek nevében Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kezdi, majd a határon túliak nevében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszönti a kongresszust. A küldöttek ezután beszámolókat hallgathatnak meg: felszólal Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, házelnök; Kocsis Máté frakcióvezető, az európai parlamenti delegáció nevében pedig ­Deutsch Tamás. Eközben zajlik majd a szavazás, délután pedig ismét több beszéd elhangzik majd: miniszterek, az elnökség tagjai és több fideszes településvezető is felszólal. 

 

A kongresszust Orbán Viktor miniszterelnök beszéde zárja.

Megjegyzendő, hogy egy héttel ezelőtt tartották a Fidelitas kongresszusát, ahol Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette: az európai parlamenti és az önkormányzati választás kampányában megjelenő témák az EP-voksolás irányába fognak hatni. Az uniós problémák kapcsán elmondta, hogy a brüsszeli elitnek rossz volt a járványkezelése. Továbbá hangsúlyozta, hogy az EU nem tudja kezelni a migrációs válságot. Az orosz–ukrán háború kapcsán ismertette: Brüsszel a kezdetektől a fegyverszállítások mellett van, míg az elhibázott szankciók válságba sodorták a kontinenst. 

– A tét azért is nagy, mert minden olyan európai támadás, amit a mi politikai közösségünk elszenvedett, az egy megfontolásból fakadt: a velünk szemben állók azt akarják bebizonyítani, hogy aki nem föderalista, azt tönkre fogják tenni. Bizonyítsuk be, hogy nemzeti politikával is lehet választást nyerni 

– fogalmazott Kocsis Máté.

A Fidesz legutóbbi, 2021-ben tartott tisztújító kongresszusán a küldöttek újabb két évre választották pártelnökké Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz alelnökeinek pedig Kósa Lajost, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot és Gál Kingát választották meg. A párt hagyományai szerint miniszteri rangú politikus nem töltheti be hosszú ideig az alelnöki posztot, ezért két éve Novák Katalin helyett – aki a családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztot töltötte be – választották be a párt elnökségébe Gál Kingát. 

Orbán Viktor a 2021-es kongresszuson elmondott beszédében közölte: nem leszünk gyarmat, és Brüsszelben is kiállunk a magyarok érdekei­ért. Továbbá elmondta, hogy ma nem elég csak védekezni Brüsszellel szemben, meg kell reformálni, mielőtt darabokra hullik. 

– Azért léptünk be az EU-ba, mert integrációt ajánlottak. Ez azt jelenti, hogy együtt csinálunk dolgokat. Barátságos, együttműködő módon. Szó sem volt arról, hogy elveszik a jogainkat. Nem szabad passzívan elfogadni minden brüsszeli projektet. Erről nem volt szó

– húzta alá.

A Fidesz 2019-es kongresszusán Orbán Viktor az elnöki beszédében kiemelte, hogy megegyezésre kell jutni Európa két fele között, de ennek világos feltételei vannak, például az, hogy „nekünk jogunk van a keresztény szabadság törvényei szerint berendezni az életünket”. Továbbá a pártelnök a Fideszt rendezettnek, az ország legnagyobb, legerősebb és egyetlen kormányképes pártjának nevezte, amely szövetségeseivel együtt Magyarország legrégibb, legmélyebb hagyományokkal és legerősebb lelkiséggel rendelkező politikai közössége.

Borítókép: Fidesz-kongresszus 2021-ben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.