A Drogkutató Intézet elemzője a kokainról: életek mehetnek tönkre egyetlen pillanat alatt

Könnyen halált okozhat és függőséghez vezethet a kokainfogyasztás – világított rá Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet vezető elemzője. A szakember ismertette, hogyan teheti tönkre az emberek életét a szer, és méltatta a kormány tiltó és szigorú büntetéseket kirovó drogpolitikáját is.

2023. 12. 05. 9:57
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb megoldás az, amit a hivatalban lévő magyar kormány tesz, vagyis a kábítószerek használatának teljes tiltása és a szigorú büntetési jogszabályok alkalmazása – mondta Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet (DKI) vezető elemzője a Magyar Nemzetnek. Mint arra a kokainról írt elemzésében rámutatott, a tiltott szer olyan hatással van a fogyasztóra, ami miatt sokan képtelenek megszabadulni tőle.

Az első adag kokain szervezetbe kerülése után kialakulhat a függőség: megemeli a pulzust és a vérnyomást, beszűkíti a vérereket, emeli a testhőmérsékletet.

Már csekély mennyiség is előidézhet szívritmuszavart, kómát vagy akár halált is. Ezeken kívül felléphet agyvérzés, illetve maradandó károsodás a szív és az agy véredényeiben.

Mint arra a vezető elemző rámutatott, a kokain fogyasztásának látványos jele a pupilla kitágulása, véreres és véraláfutásos szemek, valamint hogy egyes kokainfogyasztóknál szinte lehetetlenné válik bizonyos feladatok elvégzése, mások ezzel ellentétben energikusabbá válnak. A viselkedésük kiszámíthatatlanná, néha erőszakossá válik,  és bizarr dolgokat tehetnek. A „kokainbogarak” jelentkezése is általános, azaz a kábítószer fogyasztója úgy érzi, mintha a bőre alatt bogarak szaladgálnának. 

Tartós fogyasztása depresszióhoz, üldözési mániához vezet.

 Csökkenti a fájdalomérzést, nagyon erős pszichikai függőséget okoz – ismertette a veszélyeket.

Hangsúlyozta azt is, hogy

ez a drog szexuális gátlástalanságot, nőknél és férfiaknál egyaránt szexuális problémákat okoz, például a nemi szervek károsodását, terméketlenséget.

A kokainfogyasztónak megváltoznak az étkezési szokásai: drasztikusan csökkenhet a szervezetbe bevitt étel, kalória és folyadék, feltűnő a gyors és drasztikus fogyás. Megváltoznak az alvási szokások is: a fogyasztó úgy érzi, hogy kevesebb alvással is beéri, hosszabb ideig csak álmatlanul fekszik.

A kokainfogyasztók jelentős része egyre kevésbé foglalkozik a rendszeres higiéniával. Nem ugyanúgy tisztálkodik és törődik magával, ahogy korábban, kevésbé fontos neki, milyen ruha van rajta, és egyáltalán, teljes fizikai állapota sem fontos neki. Egyik fő jele a kokainfogyasztásnak, ha az illető már nem szeret igazán mások társaságában lenni. Sem a barátokkal, sem a családjával nem olyan, mint korábban. A gyors barátikör-váltás is figyelmeztető jel lehet: a kokainfogyasztónak már nem jók a régi barátok, hiszen azok nem élnek a szerrel – közölte Ozsváth Kálmán.

A DKI vezető elemzője kiemelte, a kokainfogyasztónak rövid idő elteltével nagyobb adagra van szüksége, azonban komoly élettani hatásokkal kell számolnia: a legenyhébb tünetek közé tartozik a fejfájás, a migrén és a szédülés. 

A szer ellenségességet és idegességet okoz még akkor is, ha a függő személy éppen nem áll a kokain hatása alatt.

 Intravénás használatkor megjelenhetnek fertőző betegségek, kelések és tályogok, a fogak állapota súlyosan leromlik, akár ki is hullhatnak, de kiválthatja a legyőzhetetlenség érzését, bőbeszédűséget, vagy éppen csendes szemlélődést, hallási és tapintási hallucinációkat.

Ha a páciens le tud szokni a kokainról, a függőség megszűnésével a szívritmus-zavarok például rendezhetők, de ha nem, akkor ezek fokozódnak, és az illetőre halál vár.

Ennek a drognak az elvonási tünetei igen súlyosak: a használónál fáradtság és fáradékonyság, hangulatzavar jelentkezhet, lelassul, étvágya fokozottá válik, éjszaka álmatlan, de nappal aluszékony – tudatta Ozsváth Kálmán.

Mint fogalmazott, 

a kokainozó számára borzasztóan unalmas az élet a kokain okozta eufória után.

 Sokszor fennáll az öngyilkosság veszélye vagy az, hogy az illető nagyobb adaggal akar „kompenzálni”, és túladagolja magát. Ahogy a droggal szembeni tolerancia növekszik, egyre nagyobb mennyiséget kell használni ugyanolyan eufória eléréséhez, mivel a kokain felborítja az agyban végbemenő vegyi folyamatokat.

– Reméljük, hogy a különböző hírekben megjelenő, a világhálón és a közösségi médiában olvasható súlyos és tragikus esetek felnyitják azon fogyasztók szemét, akik már a kokain rabjaivá váltak. Akik pedig még „csak” most gondolkodnak azon, hogy ezt – vagy akár bármely más – kábítószert a hazug boldogság és örömszerzés miatt kipróbálják, belátják, hogy nincs értelme, mert sorsok, egészségek, családok, kapcsolatok és életek mehetnek tönkre akár egyetlen pillanat alatt is – fejtette ki a vezető elemző.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.