A Sztárbox miatt újabb eljárást kap a nyakába az RTL

A Médiatanács a kereskedelmi rádiók terheit is enyhítette a fenntarthatóságuk figyelembevételével.

Forrás: NMHH2023. 12. 08. 12:19
Kabát Péter és Rácz Jenő az RTL Sztárbox című műsorában Fotó: Laszlo Balogh Forrás: RTL Sajtóklub
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy bejelentés nyomán az RTL november 19-i Sztárbox című adását vizsgálta a médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A műsorszám egyik kifogásolható jelenete Kabát Péter és Rácz Jenő mérkőzése volt, amelyben Rácz Jenő kiütéssel legyőzte az ellenfelét. A földre kerülő és eszméletlen Kabát Péter csak orvosi segítséget követően tudott lábra állni és részt venni az eredményhirdetésen.

A hatósági ellenőrzés alapján a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta, ezért a médiatanács most induló eljárásában azt vizsgálja, hogy megfelelő volt-e a műsorszám korhatárbesorolása.

A vélhetően helytelen besorolás és így a nem megfelelő sugárzási időpont miatt a médiatanács eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen. Ez már a második hasonló eset a Sztárbox műsorszámmal kapcsolatban, mivel, mint a Magyar Nemzet megírta, a november 5-én sugárzott epizód miatt is vizsgálat indult.

A Petőfi Rádió Egész úton hazafelé című műsorának szeptember 15-én közreadott adásával kapcsolatban bejelentés érkezett a hatósághoz. A kifogásolt műsorszám

a természetfeletti jelenségekkel, a szellemvilággal és az ezzel összefüggő hallgatói tapasztalatokkal foglalkozott.

A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a rádióban felolvasott hallgatói beszámolók félelmet kelthettek a kiskorú hallgatókban, akik félreérthették az elhangzottakat. Az egyes történetekben szereplő személyek és családtagok halálát, valamint az ehhez kötődő visszaemlékezéseket részletező információk közzététele felkavaró lehetett a 12 éven aluli korosztály tagjai számára. A médiatanács megállapította, hogy a műsorszám a 12 éven aluliak számára nem ajánlott, III. korhatári kategóriába sorolandó. A szolgáltató a műsorszámot korhatárra tekintet nélkül meghallgathatónak minősítette, így jogsértést követett el, amiért a médiatanács százezer forint bírságot szabott ki.

A fentiek mellett a SuperTv2 állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson október 15-én 19 óra 45 perces kezdettel sugárzott Amerikai pite: A találkozó című filmmel kapcsolatban érkezett bejelentés a médiatanácshoz. A csatorna szolgáltatója egy Romániában bejegyzett társaság. A hatóság megvizsgálta a műsorszámot a klasszifikációs rendelkezések érvényesülése szempontjából. A médiaszolgáltató 12-es korhatár-megjelöléssel sugározta a filmet, mely a magyar szabályozás alapján – a szexualitásra, a meztelenségre, a trágár nyelvezetre, valamint a drogfogyasztásra való tekintettel – tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába tartozónak minősül, így kizárólag 21 órát követően lehetett volna közzétenni. A hatóság értesítette a román társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

Felismerve a rádiós médiaszolgáltatói szektor gazdasági nehézségeit, a médiatörvényben biztosított lehetőség alapján a médiatanács hivatalból felülvizsgálta a kereskedelmi rádiók médiaszolgáltatási díját.

 A díjfelülvizsgálat célja az volt, hogy azonos feltételrendszer alapján, egyenlő elbánást biztosítva enyhítse a rádiós piac kereskedelmi szereplőinek terheit annak érdekében, hogy a rádiók a kormányrendeletekben biztosított médiaszolgáltatási díjfizetés alóli mentesség megszűnését követően, a változó piaci környezetben is fenntarthatóan működhessenek.

A felülvizsgált médiaszolgáltatási díjak 2024. január 1. napjától lépnek életbe.

 

Borítókép: Részlet a Sztárbox című műsorból (Forrás: RTL Sajtóklub/Balogh László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.