Hankó Balázs: A felsőoktatás adja a magyar gazdaság, a társadalom erejét

A magyar felsőoktatás megerősödése nemcsak azért szükséges, hogy előrelépjünk a rangsorokban, hanem azért is, mert ez adja a magyar gazdaság, a társadalom erejét – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

Forrás: MTI2023. 12. 05. 18:45
HANKÓ Balázs
Budapest, 2023. november 21. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára expozét mond az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erõsítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnõttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításának általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 21-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Erős felsőoktatás szükséges ahhoz, hogy Magyarország megőrizze, és a jövőre vonatkozóan is megerősítse a szuverenitását – jelentette ki Hankó Balázs az ELTE Gazdaságtudományi Kar új oktatási épületének átadó ünnepségén kedden Budapesten.

Az államtitkár felidézte: idén 12 magyar intézmény szerepel a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában. – A nemzetközi rangsorokban való előrelépés éllovasa az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amely nemcsak a tudományegyetemek rangsorában, hanem számtalan szakrangsorban is előkelő helyen szerepel – hangsúlyozta Hankó Balázs. Az államtitkár leszögezte: 

a rangsorok nemcsak önmagukért valók, hanem oktatási kiválóságot, kutatási kiválóságot, tehetséggondozást és nemzetköziesítést is jelentenek.

Örömtelinek nevezte, hogy egyre többen kívánnak a magyar felsőoktatás sikereinek részesei lenni, ennek kapcsán megemlítette, hogy az idei felvételin 33 százalékkal több diákot vettek fel az intézmények, mint tavaly.

A magyar gazdaság jelenének és jövőjének olyan szakemberek kellenek, akik többek közt itt, az ELTE Gazdaságtudományi Karán képződnek

– jelentette ki, majd úgy folytatta: az itt megszerzett diploma 1,7-szeres bérszorzót és átlagosan 33 nap alatti elhelyezkedést jelent a pályakezdők számára.

Az épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatón az államtitkár beszámolt arról is, hogy a másfél milliárd forintból megújított Rákóczi úti épület kivitelezői a munkálatok során kiemelten figyeltek a fenntarthatóság szempontjainak érvényesülésére. 

Ennek kapcsán kitért arra is, hogy a Quacquarelli Symonds (QS) fenntarthatósági rangsorában már hét magyar egyetem szerepel a legjobbak között, míg tavaly csak három ilyen intézményünk volt. Az ELTE a 259. helyen szerepel ezen a listán – mondta.

Hankó Balázs kijelentette: a magyar felsőoktatás nemcsak versenyképes, hanem a magyar gazdaság, társadalom érdekeit szolgálja, emellett fenntartható is.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.