Mutatjuk, hol a legjobb élni, a világ legélhetőbb helyeinek listájára egy magyarországi település is felkerült + videó

A legjobb száz közé bekerült Budapest is.

2023. 12. 14. 13:26
null
Budapest, 2023. november 20. Korcsolyázók a Városligeti Mûjégpályán 2023. november 20-án. Ezen a napon megkezdõdött a korcsolyaszezon Magyarország egyik legnépszerûbb télisport-helyszínén, a Városligetben. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi négyek, vagyis Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország fővárosai nagyjából egy szinten vannak élhetőség szempontjából, ugyanakkor örömteli, hogy a lista 80. helyén szereplő Budapestet csak Prága (71.) előzi meg az együttműködés államainak fővárosai közül – derült ki a Mercer által készített rangsorból, amelyet a világ legélhetőbb városairól készített listát. 

A Mercer a külföldre küldött munkavállalók – az angol szlengben expatek – életminőségére vonatkozó adatok egyik szolgáltatója. A vállalat minden évben megvizsgálja a kiküldött alkalmazottak és családjaik életkörülményeit azért, hogy információival segítse a multinacionális vállalatok és kormányok döntéseit. A Mercer azokat a városokat vizsgálta, amelyeket az ügyfelei jeleztek neki. A városokat életminőség alapján rangsoroló lista összehasonlítási alapjául New York Cityt vették. Az idei listán öt kontinens 241 városa szerepel, és az adatokat 2023. szeptember–november között elemezték.

A Vg.hu összefoglaló cikkében leírja: Pozsony a 83. helyre, Varsó a 84. küzdötte fel magát. A V4+1 együttműködés ötödik országának fővárosa, a szlovéniai Ljubljana a 78. helyet foglalja el.

A szomszédos országok közül Ukrajna fővárosa igen rossz szintet ért el, azonban Kijev 212. helye talán nem meglepő, tekintve, hogy az orosz–ukrán háborúban gyakran éri rakétatámadás.

Yvonne Traber, a Mercer mobilitásért felelős globális vezetője a Bloombergnek elmondta, hogy a városok vonzóképességét jelentősen befolyásolja a geopolitika, a természeti katasztrófák és a gazdasági kihívások. Ezek miatt sokan újragondolják prioritásaikat a tekintetben, hogy hol éljenek és dolgozzanak, mi a legjobb a maguk és a családjaik számára.

Az életminőségi rangsort számos tényező figyelembevételével készítették el. Ilyen a politikai stabilitás, az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra és a társadalmi-kulturális környezet. Ezek más-más hangsúllyal esnek latba az egyes városoknál, és alátámasztják a mondást, miszerint Európa sokszínű.

Hol a legjobb élni a világon?

A rangsor élén ugyanaz a település szerepel, mint a Covid–19-járvány előtt: továbbra is Bécs a legélhetőbb város, amely számos életterületen magas színvonalat képvisel. A jelentés kiemeli a város gazdag történelmét, lenyűgöző építészetét és nyüzsgő kulturális életét. Koppenhága a fenntartható szemléletéről, a zöld terekről, a jó biciklis infrastruktúráról, továbbá a kiváló egészségügyéről és oktatásáról híres. A lista élére a német városok kulturális lehetőségeikkel, erős gazdaságukkal és kitűnő tömegközlekedési rendszerekkel kerültek fel.

A top 10-ben hét európai város szerepel, de az Európai Unió több fővárosa is a rangsor első harmadában van, köztük Amszterdam (14.), Oslo (24.), Párizs (32.), Helsinki (34.), Dublin (42.), London (45.), Aberdeen (49.), Glasgow (54.), és Birmingham (60.). A szerelem és a kultúra fővárosaként jellemzett Párizs viszont nem került be a top 10-be.

Ahhoz, hogy egy város mennyire lesz vonzó a vállalatoknak és a digitális nomádoknak, nem csak a település nyújtotta életminőség számít, de fontosak a megélhetési költségek: ezen a téren Budapest a 144. helyet foglalja el. A Mercer ezzel és az életminőségi listán szereplő helyével

fővárosunkat a legélhetőbb és legolcsóbb városok közé sorolta. A szolgáltató Budapestet a fenntarthatóság és a környezetvédelem tekintetében is a legjobb kategóriába helyezte, a legnagyobb településünk a 76. helyet foglalja el ezen a listán.

 

Borítókép: Korcsolyázók a Városligeti Műjégpályán (Fotó: Hegedüs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.