Rakonczay Gábor újra nekivágott az Atlanti-óceánnak

Ezúttal nem SUP-pal, hanem ismét egy kabinos kenuval.

2023. 12. 26. 13:50
Rakonczay Gábor óceán kenu Fotó: Facebook/Rakonczay Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rakonczay Gábor újra egyedül evezi át az Atlanti-óceánt. Az extrém sportoló a szentestét már az óceánon töltötte, onnan kívánt minden követőjének meghitt karácsonyt. A portugáliai Lagosban szállt vízre, ami gyakorlatilag Európa délnyugati csücske, és ha minden jól megy, három hónap múlva Antigua szigeténél éri el az óceán túlpartját – írja a Kisalföld.

Gábor ez alkalommal nem SUP-pal, hanem a „42” névre keresztelt kabinos kenuval kelt útra, hogy dacolva az elemekkel átevezze az óceánt. Portugáliából indulva 70-90 napra tervezi az utat az Atlanti-óceánon keresztül Antigua szigetéig. Ez az a hely, ahová 2007-ben és 2012-ben is megérkezett a páros és a szóló transzatlanti evezés után.

Az extrém sportoló hat óceánátkelést tudhat maga mögött, kétszer szelte át Grönlandot, részese volt egy Antarktisz-expedíciónak és több száz kilométeres ultrafutásoknak. Aki kíváncsi a mostani kalandjaira, küzdelmeire, az a közösségi oldalán és műholdképen is követheti a 42 útját.

Az első napról Rakonczay Gábor ezt írta:

Az első pár órát segítő északkeleti szél délutánra megfordult, majd éjjel többször szélcsend lett. A nap egyik eseménye, hogy a parti őrség egyik hajója megnézte a 42-t és a felszerelését, majd nyomkövető linket és műholdas számokat cseréltünk.

Gábor a közösségi oldalán korábban úgy fogalmazott:

az óceánon van egy be nem fejezett utam…

Ezzel arra utalt, hogy 2021-ben egy saját maga által tervezett és épített, mintegy ötször öt és fél méteres, merev testű SUP-on egyedül próbálta meg átevezni az Atlanti-óceánt. Január 10-én indult a Kanári-szigetekről, hogy teljesítse az 5200 kilométeres távot, de hat nap múlva kénytelen volt feladni a tervét. Az extrém időjárás miatt kezdett kihűlni a teste a kabin nélküli hajón, végül helikopteres mentést kellett kérnie.

Megmenekülését követően azt mondta:

Ilyen szintű veszélyes utat a jövőben nem fogok csinálni.

Aztán eltelt néhány hét, és mégis úgy döntött, hogy újra megpróbálja:

Ha belül nem érezném azt, hogy erre kell mennem, és nem találtam volna a veszélyfaktoron minimalizálható pontokat, akkor hagynám. De így nem tehetem, csak azt, hogy jobban felkészülve ismét nekimegyek.

Arról is beszélt, hogy úgy érzi, nem hagyhat egy ekkora bukott célt az életútjában.

Végül most mégsem SUP-pal szállt vízre. A 2021-es eset kapcsán belátta, hogy a kabin nélküli evezéshez kell még tudást és tapasztalatot szereznie. Ezért átépítette a 2012-es óceánátkenuzásra használt Vitézt. Az eredetileg Fa Nándor által épített és már sok mindent megélt hajót felújította, új kabint, új tőkesúlyt és kormányrendszert, új bordaszerkezetet, tárolórekeszeket és új szerelvényezést kapott. Rakonczay Gábor így foglalta össze: 

Gyakorlatilag a 2012-es 77 napos útnak a tapasztalatai alapján kapott a hajó egy nagygenerált.

A nevét Vitézről átkeresztelte 42-re, ami az út filozófiáját szimbolizálja a Galaxis-útikalauz stopposoknak című regény alapján, plusz ő is éppen 42 éves. Az útról majd napi szintű bejelentkezést tervez, az egész projektről pedig dokumentumfilmet forgat Marosi László és Kércz Viktor.

Borítókép: Rakonczay Gábor a jelenlegi útján (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.