A rák titkát kutatja egy magyar tudós, aki a Stanford Egyetemről érkezik

Az Egyesült Államokban használt módszert hasznosítja Magyarországon.

Forrás: MTI2024. 01. 23. 17:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazatér az Egyesült Államokból Boross Gábor, aki a Stanford Egyetemen posztdoktori kutatóként a tüdőrák evolúcióját kutatta egerekben – közölte a HUN-REN. A tudós a Magyar Kutatási Hálózat Hazahívó programjában csatlakozik a HUN-REN Ökológiai Kutatóközponthoz (ÖK), ahol a rák evolúciójának kutatására alapít új kutatócsoportot.

Azt fogja vizsgálni, hogy a rákbetegséget okozó úgynevezett „driver” mutációk hogyan hatnak egymásra, hogy végül rákos tumorok növekedését okozzák.

Boross Gábor a Stanford Egyetemen az ott kifejlesztett Tuba-seq technológiát alkalmazta. Ennek lényege, hogy a CRISPR genommérnöki technikával specifikus mutációkat hoznak létre egér tüdőepitélium-sejtekben, és az ezekből növekedésnek induló tumorokat úgynevezett DNS-vonalkódokkal jelölik meg.

Ezeknek a rövid DNS-szakaszok szekvenálásával megállapítható a tumorok mérete,

ezáltal meghatározható, hogy adott mutációk hogyan hatnak a tumorok növekedésére, vagy akár hogyan befolyásolják a különböző terápiákra adott választ. Mivel az emberi tumorokban szinte kivétel nélkül egyszerre több mutáció okozza a rákos növekedést, az Egyesült Államokban töltött kutatómunkája során a fiatal kutató a Tuba-seq technológiát továbbfejlesztette.

Ennek célja az volt, hogy a rendszert mutációk kombinációinak kezelésére is alkalmassá tegye jól skálázható módon – azaz kevés kísérlettel, olcsón, sok mutánst lehessen lemérni.

Ezt a technológiát hozza most haza a HUN-REN pályázatának segítségével, és használja fel nagy lefedettségű interakciós térképek, valamint a rák progresszióját meghatározó adaptációs tájképek leírásához.

A HUN-REN által tavaly első alkalommal meghirdetett Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Programban a nemzetközi élvonalhoz tartozó hat magyar és egy külföldi kutató érkezik Magyarországra, hogy a hálózaton belül kutatócsoportot alakítson és megvalósítsa a nyertes pályázatban vállalt tudományos projektjét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.