Kemény kérdéseket szegezett Karácsonynak a BKK egykori vezetője

Vitézy Dávid szerint nem lehet egyszerre csőddel riogatni és húszmilliárdos hiányt vállalni.

2024. 01. 30. 12:27
VITÉZY Dávid
Prága, 2022. október 21. Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelõs államtitkára az EU-tagországok közlekedési minisztereinek találkozóján Prágában 2022. október 21-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János és Karácsony Gergely még hétfőn bejelentette, hogy megszületett a megállapodás a Budapest-bérletről. Közös közleményükben leszögezték: az utasok járnak a legjobban a miniszter és a főpolgármester megállapodásával. Az építési és közlekedési miniszter és a főpolgármester hétfői megbeszélésén egy teljesen új, átfogó megállapodást kötött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről.

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet március 1-jétől a BKK járatain is elfogadják. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja minden értékesítési csatornáján.

Most pedig Vitézy Dávid is megszólalt a bérletügylet lezárásával kapcsolatban.

Fontos eredmény a Budapest-bérlet megvédése, és talán egy időre elveszi a kedvét mindenkinek, hogy hasonló hajmeresztő ötletekkel álljon elő

– mondta el a szakember, aki kritizálta a főpolgármestert, amiért miközben csőddel riogat, a mostani egyezséggel húszmilliárdos kiesést okozott a városnak.

Ez a kieső bevétel szabad szemmel is látszik és hiányozni fog a közösségi közlekedés költségvetéséből, ha nem pótolják vissza. Úgy tisztességes tehát, ha azok, akik ezeket a döntéseket meghozták, bemutatják: miből fogják kipótolni és mikor

– írta Vitézy. A szakember szerint nem lehet egyszerre heti rendszerességgel csőddel riogatni, kivéreztetéssel magyarázni minden egyes szükséges fejlesztés elmaradását és a városüzemeltetési színvonal romlását, majd hirtelen húszmilliárd forintos hiányt úgy bevállalni, hogy az állami kompenzációra semmilyen garancia nem látszik – írja a Mandiner.

Borítókép: Vitézy Dávid (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.