Kiderült, mennyi bírságot szabtak ki tavaly a rendőrök Budapesten

Negyedik „évadja” zárult a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ stratégiai együttműködési akciójának. A rendőröknek 2023-ban félezerszer kellett szabálytalanságok miatt intézkedniük. Az együttműködés ezenkívül magában foglalja a kiemelt járat- és taxiellenőrzéseket is – a tavalyi mérleg összesen csaknem harmincmillió forintnyi bírság.

2024. 01. 03. 8:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023-as közös buszsáv-, járat- és taxiellenőrzések során a rendőrök összesen:

  • 69 személyt elfogtak és 36-ot előállítottak;
  • 17-szer büntetőfeljelentést, 93-szor szabálysértési feljelentést tettek;
  • 782 esetben helyszíni bírságot, 204-szer közigazgatási bírságot szabtak ki. 

A bírságok összege eléri a harmincmillió forintot.

Negyedik „évadja” zárult a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) stratégiai együttműködésében megvalósuló buszsávellenőrzési akciónak – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a BKK. Mint kifejtik, 

a rendőröknek 2023-ban félezerszer kellett szabálytalanságok miatt intézkedniük

Az összehangolt művelet során a reggeli és délutáni csúcsban a leginkább problémás helyszíneken ellenőrzik a buszsávokat, napközben pedig az árurakodás szempontjából kritikus vonalakon járőröznek. A metrópótlás idején kiemelt figyelmet kapott a pótlóbuszok által használt sávok ellenőrzése, hagyományosan pedig a bevezető utak, valamint a belvárosi buszsávok kerülnek fókuszba. Tavaly  23-szor szerveztek buszsávellenőrzést, ezalatt 502-szer intézkedtek a buszsáv szabálytalan használata miatt. A BRFK és a BKK továbbra is prioritásként kezeli a jogosulatlan buszsávhasználat rendszeres ellenőrzését, hogy megszüntessék a közösségi közlekedés akadályozását, így biztosítsák a buszok zavartalan haladását.

 

Biztonság és a taxisok

 A BKK és a BRFK együttműködése ezenkívül magában foglalja a kiemelt járat- és taxiellenőrzéseket is. A résztvevők kiemelten kezelik a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát, ezért egész évben folyamatosak a BKK-járatokat, illetve a megállóhelyeket és azok környezetét célzó akcióik. 

Tavaly 46-szor szerveztek járatellenőrzést, ezalatt csaknem 1150 járművet, illetve 2900 személyt ellenőriztek. 

A Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxik, illetve az engedéllyel vagy engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző járművek közös ellenőrzésére – természetesen a folyamatos BKK-s ellenőrzések mellett – ugyancsak kiterjed a közlekedésszervező és a rendőrség együttműködése, 25-ször szerveztek taxiszolgáltatás-ellenőrzést, ezalatt csaknem 2500 járművet, illetve 2600 személyt ellenőriztek.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.