Oktató- és hallgatóbarát felsőoktatás épül

Az intézmények döntenek arról, mit értékelnek száz plusz ponttal.

2024. 01. 15. 9:53
null
20200206 Budapest fotó:Teknős Miklós MN Magyar Nemzet Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kara speciális, ingyenes kurzust indít mindazoknak a végzős középiskolásoknak, akik idén egyetemi felvételire készülnek. A GTK Up+Grade első mintaóráján a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy az egyetemek jobban meg tudják választani, kikkel kívánnak együtt dolgozni, és a diákok is szélesebb palettáról dönthessenek, rugalmasabbá vált a felvételi a rugalmasabb, versenyképesebb felsőoktatásban – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a közmédiában. Varga-Bajusz Veronika úgy fogalmazott, a kormány az elmúlt években sikeresen újította meg a felsőoktatást, melynek célja az egyetemek és a térségi gazdasági szereplők összekapcsolása volt. 

Mind az egyetemek, mind a hallgatók jelezték, hogy egy új, rugalmasabb felvételi rendszert is fontosnak találnának

– mondta, hozzátéve, az intézményeknek 2023-ban már lehetőségük volt arra, hogy maguk döntsenek a minimumpontokról és arról, melyik képzésükhöz kérnek emelt szintű, melyikhez középszintű érettségit. 

– Az ötszáz pontos rendszer megmarad, azon belül azonban idén száz intézményi pontot vezetnek be, így az intézmények döntenek arról, mit értékelnek pluszponttal. A legtöbb egyetem figyelembe veszi a tanulmányi versenyeket, a sporteredményeket, az önkéntes munkát, valamint a térségi szempontokat, továbbá bizonyos munkatapasztalatot, előképzettséget is, hogy a velük kapcsolatban álló gazdasági szereplőkhöz minél jobban illeszkedő diplomásokat tudjanak majd a munkaerőpiacnak adni 

– sorolta a helyettes államtitkár.

Mint mondta, rugalmassági újítás továbbá, hogy maguk az intézmények határozzák meg, a tanulmányi pontok számításánál az ötödik tanulmányi tárgynak melyiket fogadják el.
Kiemelte, az érettségi pontok számítása is változott; korábban 45 százaléktól fölfelé az emelt szintű érettségi ötven pontot ért, ezentúl viszont kiegyensúlyozottabb tudásfelmérést tesz lehetővé, hogy az emelt szintű érettséginél minden egy százalék egy pontot ér, a középszintűnél ennek a kétharmadát. Ezért a helyettes államtitkár azt javasolja a diákoknak: jól fontolják meg, közép- vagy emelt szintű érettségit tesznek-e.
– Egy hónap van még a február 15-én záruló jelentkezésre, amit továbbra is a Felvi.hu-n keresztül lehet megtenni. Az oldal sok információt tartalmaz, 

újdonság, hogy össze lehet hasonlítani az egyetemek, szakok elvárásait, és van egy pontszámító kalkulátor is

 – részletezte Varga-Bajusz Veronika.
– Szeretnék, ha a nem most érettségizők közül is egyre többen jelentkeznének, akár munka vagy család mellett is nekiveselkednének a tanulásnak, hiszen a diploma előnye egyértelműen látszik a munkaerőpiacon, illetve a bérszorzóban – hangsúlyozta a politikus, megjegyezve, tavaly kimagaslóan sokan voltak ilyenek.

Varga-Bajusz Veronika arra is felhívta a figyelmet, hogy 

a felvételi eljárás elektronikus, így ügyfélkapura mindenképp szükség van, és a jelentkezés után folyamatosan figyelni kell az újabb határidőkre, hiszen lesz lehetőség sorrendmódosításra, hiánypótlásra. 

A ponthatárhúzás várhatóan július 24-én lesz.

Beszélt arról is, hogy a „campusélmény” hangulatot adó Educatio kiállításra több mint hatvanezren látogattak ki. – Fontos, hogy a fiatalok beszélgessenek a családtagjaikkal, az osztályfőnökükkel a szakválasztásról, emellett szerinte érdemes a barátokat, egyetemistákat is kikérdezni a tapasztalataikról – tette hozzá.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a közösségi oldalán közölte, hogy rekordot döntött az Educatio kiállítás, ahol idén közel hatvanezren látogattak el.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.