Ötből négyen bedőlnek ennek a szemérmetlenül aljas trükknek, új frontot nyitottak a telefonos csalók

Újabban a rendőrség nevében próbálják ellopni a bankkártyaadatokat.

Forrás: Police2024. 01. 16. 16:31
A mobiltelefon tiltás az iskolában úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen lesz a jövőben a gyerekek megvédéséhez.
A mobiltelefon tiltás az iskolában úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen lesz a jövőben a gyerekek megvédéséhez. Fotó: pexels.com Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség, de más hivatalos szervek sem kérnek bankkártya- és egyéb biztonsági adatokat! – hívta fel a figyelmet a rendőrségi portál, miután közösségi oldalukon valaki megkérdezte tőlük, hogy kártyaadatokat és a CVC-kódot meg kell-e adni a rendőrségnek. 

Hozzáfűzik, csak hétfőn öt különböző csalás miatt érkezett bejelentés, feljelentés Tolnában. Az egyik esetben egy rendőrségi áloldalra navigáló link SMS-ben érkezett a leendő áldozathoz, de mivel a címzett résen volt, anyagi kár nem érte. A többiek azonban kevésbé voltak szerencsések.

Egy férfi az interneten, egy külföldi kereskedésnél talált álmai autójára. A hirdetőnek előbb előleget, majd a vételár összegét is elutalta. 

Akkor jött a feketeleves, amikor a szállító jármű megérkezett a kiszemelt áruért.

A kereskedő ugyanis közölte, hogy az ő telephelyén nincs és soha nem is volt a vevő által kifizetett kocsi.

Valaki más 50 ezer forint nyeremény reményében töltött ki egy „pénzintézeti” kérdőívet, de a nyeremény nem érkezett meg, viszont a számlájáról több esetben ismeretlen utalásokat indítottak 100 ezer forintot meghaladó összegben.

Másik két esetben egy-egy szolgáltató küldött felszólítást 

hátralék kifizetésére, valamint vámtartozás rendezésére.

A sürgető hangvételű levelekben lévő linkekre kattintva a sértettek kiadták bankkártyaadataikat. Egyiküket 200 ezer, másikukat csaknem 300 ezer forinttal rövidítették meg a csalók.

Az online térben elkövetett csalásokkal kapcsolatos hasznos információkról a kiberpajzs.hu oldalon olvashatnak.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.