Így halmozott fel több száz milliárdos adósságot Karácsony Gergely

Miközben a főpolgármester csődbe kormányozta Budapestet, milliárdokat szórt el feleslegesen.

Forrás: Metropol2024. 02. 22. 7:12
KARÁCSONY Gergely; TÜTTÕ Kata; KISS Ambrus
Budapest, 2023. január 25. Karácsony Gergely fõpolgármester, Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes és Tüttõ Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelõs fõpolgármester-helyettes (j-b) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. január 25-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágább felújítások kevesebb műszaki tartalommal. Több mint harminc tanácsadó folyamatos fizetése, hitelből jutalomosztás, látványtervek készítése kivitelezés nélkül. Reklámtender, frankfurti villamosbeszerzés, általában tetemes közbeszerzési bírságok. Botrányok a kifizetés körül: az ikonikus Lánchíd-felújítási pénz egy része egy baloldali számlagyárban landolt. Így tapsolta el Budapest pénzét Karácsony Gergely, aki csődközelbe kormányozta Budapestet.

A főpolgármester 2019-ben azzal indított, hogy lehúzta a beruházások egy részét, érvénytelenítette a Blaha Lujza tér felújítását és a Lánchíd-tendert. Miután kiderült, hogy Tarlós István több mint 214 milliárd forintot hagyott hátra Karácsonyéknak, amelynek tetemes része szabad felhasználású volt, könnyen úgy értelmezhető a baloldali főpolgármester elstartolása, hogy a beruházások módosításaival csak leosztotta a kártyákat a baloldalnak, közben pedig csődriogatással takargatta mindezt – írja a Metropol. 

Erre utal a többi között a hídpénzbotrány: a Lánchíd ötmilliárddal drágábban újult meg – mint minden más beruházás is –, ráadásul a pénz egy része eltűnt a baloldali számlagyárban. Arról se feledkezzünk meg, hogy végig pazarlóan gazdálkodott a balliberális városvezetés.

Vegyünk sorra néhány kiadást, amelyet látszólag feleslegesen tapsolt el Karácsony Gergely, miközben csődközelbe kormányozta Budapestet. A baloldal tevékenységének köszönhetően mára több mint 234 milliárd forint adóssága és hiánya keletkezett a fővárosnak.

234,3 milliárdos adósságspirál

A Demszky-érához hasonló éveket tudhat maga mögött a főváros, pedig mindent összevetve – az inflációval és a háború miatti nehéz helyzettel együtt is – dupla annyi pénzzel gazdálkodott Karácsony Gergely mint elődje, Tarlós István 2018-ban, utolsó teljes évében. Mutatjuk a fővárosi baloldal gazdálkodásának jelenlegi eredményét: 

  • A főváros számlája négymilliárd forint mínuszban van.
  • A fővárosnak 154,1 milliárd forint az adósságállománya.
  • A Fővárosi Önkormányzatnak jelenleg nincs állampapír-állománya, két évvel ezelőtt még 110 milliárd forintnyi ilyen megtakarítása volt.
  • A szállítói tartozás 26,2 milliárd forintra emelkedett.
  • A BKV-t ötvenmilliárd forinttal eladósították a bankok felé (faktorálás).

Karácsony Gergely virtuális világa

Megmosolyogtató, ahogy a baloldali főpolgármester kampányba fogott, ismét ígérgetni kezdett, miközben 234 milliárdos adósságot és hiányt idézett elő pazarló gazdálkodásával, és gyakorlatilag semmi önálló fejlesztés nem fűződik a nevéhez. A Metropol összeszedte, mire is tapsolt el a főpolgármester láthatóan logikátlanul milliárdokat… 

Clark Ádám tér, Nagykörút: mindig csak tervek és ígéretek, nulla kivitelezés

A közelmúltban elővette fiókjából a három éve ott porosodó Clark Ádám tér felújítási terveit. Hiszen 2021-ben már belengette egyszer a felújítást, lakossági véleményezést is tartott, de azt is csak a fióknak, mert egy kapavágás sem történt azóta. Viszont feltételezhetően a monitoringozást és a terveket kifizette. Mondhatjuk, drága fiókja van Karácsonynak, a budapestiek nem is hisznek abban, hogy megvalósul a projekt a Nagykörúttal egyetemben, ennek kifizetett terveit is lobogtatta már Karácsony egyszer, majdnem egy éve, további története azonos a Clark-ügyhöz… 

Lánchíd: silányabb tartalom, plusz ötmilliárdért

Ötmilliárdos pluszköltséggel kivitelezte Karácsony Gergely a Lánchíd felújítását. Ahogy főpolgármester lett, lehúzta az eredeti terveket, és érvénytelenítette azt a tendert, amelyet még a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat írt ki a felújítására, és amelynek nyertese az A-Híd Zrt. lett – ők azok, akik aztán később, Karácsony idején is újra nyertek, csak drágábban. 

A Tarlós-féle projekt 35 milliárd forintba került volna, és a Lánchíd renoválása mellett tartalmazta a Széchenyi tér és a váralagút felújítását is. Mint emlékezetes, Karácsony indoklás nélkül új terveket készíttetett és új tendert írt ki. Amit ugyancsak az A-Híd Zrt. nyert el. 

Az eredetileg tervezett határidő pedig éveket csúszott. A hídpénzbotrány idén januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a Lánchíd felújítását megnyerő A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át 2020 novembere és 2022 júliusa között, tehát éppen a hídberuházás idején a számlagyárügyben súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór cégének, a Sunstrike Kft.-nek. 

Aztán ebből az összegből 900 millió forintot azonnal továbbutaltak Vig Mór magán- és ügyvédi letéti számlájára. A botrány vélhetően az elmúlt évtized legnagyobb sikkasztása, az ügyben nyomoz a NAV, vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), és több feljelentés is született.

Wintermantel Zsolt szerint számos esetben terelt és hazudott Karácsony Gergely 

A fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a Lánchíd-botrány a sokadik ügy, amelyben súlyos milliárdokról van szó, és károsan érintik Budapestet. „A főpolgármester úr pedig mélyen hallgat.”

Ott van a zuglói parkolási botrány, de azt sem tudtuk, hogy 2019 év végén miért nem kötötte meg a BKV reklámtender-szerződését. Ezzel most már több mint hárommilliárd forintos kárt okozott a fővárosnak. Vagy mind a mai napig várjuk a választ a megszüntetett dunai menetrendszerű hajójáratok pályázatával kapcsolatban, amelyben jelenleg is tart a rendőrségi nyomozás. Ebben is közbeszerzési bírságot kapott a főváros. Illetve érdekes volt az egyszemélyes pályázat is, a használt frankfurti villamosok beszerzésére

– sorolta Wintermantel Zsolt.

Bármelyik pillanatban beomolhat a biodóm?

„A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a biodóm számláit” – ezt válaszolta tavaly ősszel a Népszava kérdésére Bősz Anett.  „A Fővárosi Állat- és Növénykert tavalyi összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. „Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologi 348 milliót, míg az egyéb – felhalmozási – kiadások 18 milliót tettek ki, a járulékok további negyvenmillió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést” – részletezte korábban a főpolgármester-helyettes. Azt is megtudhattuk, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra. De miért is? 

A félbemaradt Bbiodóm: Karácsonyék annak ellenére, hogy a korábbi városvezetéstől kifejezetten erre a projektre 13 milliárdot örököltek, rögtön a kormányhoz fordultak azzal, hogy nincs pénzük az épület befejezéshez, és a hiányzó teljes összeget, amely akkor húszmilliárd volt, fizesse ki a kormány. A kormány akkor hatmilliárdot még felajánlott, de Karácsonyék a maradék két- vagy (a felajánlás nélkül) nyolcmilliárdot sem akarták hozzátenni 2020-ban. 

2022-ben viszont előálltak azzal, hogy nincs pénzük fizetni a fűtést és az őriztetést, ezért a – szerintük – nem fővárosi projektet fizesse a kormány. Karácsonynak csak annyit kellett volna tennie, hogy folytatja Persányi Miklós korábbi állatkert-igazgató ötletének finanszírozását a kormány felajánlásából és a Tarlós-féle felcimkézett pénzből. De ez nem történt meg, így mostanra a befejezés költsége már több mint 46 milliárdra nőtt. Emiatt nincs a budapestieknek biodómjuk, pedig már 2021-re kész lehetett volna, ha a balliberális városvezetés egyszerűen csak folytatja az építést.

Karácsony több száz millióval szórta meg a „csókosokat”

Karácsony a legnagyobb titokban csaknem ötven vezetőnek hagyott jóvá egyenként is milliós extra juttatásokat. A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy tavaly július 20-i döntése nyomán a BKK és a BKV vezetői hatalmas, több esetben csaknem tízmillió forintos prémiumot vehettek fel.

Az ügy érdekessége, hogy a főpolgármester egyetlen nappal később, 21-én Facebook-posztban számolt be arról, hogy nagyon súlyos a helyzet, nincs pénz, a BKK-nak meg kell emelnie a vonaljegyek árát, mert a kormány megszorít… Karácsony döntése szerint egyébként az utasokat „lepulykázó” Walter Katalin, a BKK Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kapott.

Azonban a fővárosi közműholding első embere sem panaszkodhat, Mártha Imre 7,842 millió forint prémiumra tett szert. A döntés azért is volt érdekes, mert éppen abban az évben történt, amikor napokra leállt a budapesti szemétszállítás. Mint emlékezetes, a Márthához tartozó kukások nem tűrték tovább az alacsony munkabérüket, Budapestet pedig napok alatt elöntötte a szemét.

Hajómutyi, offshore cégek

A felelőtlenségek és a visszásságok miatt összességében milliárd fölötti az az összeg, amit eddig bírságra kellett kifizetnie Budapestnek, emellett pedig ott vannak azok az ügyek, amelyekben büntetőeljárás van folyamatban. Ilyen például a hajótender ügye. 

A BKV-hajók üzemeltetésére írt ki pályázatot Karácsony Gergely 2021-ben, de az elbírálással problémák adódtak. A résztvevő pályázók maguk is jelezték, hogy az a cég, amelyet a BKV nyertesnek hoz ki, vélhetően hamis referenciával bír, és vizsgálatot kértek, a BKV mégis kihozta győztesnek az ominózus céget.

Emiatt született feljelentés az ügyben, a rendőrség hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt nyomoz. Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, ezt követően a BKV havonta átlagosan négy-ötmillió forintot költött azokra a hajókra, amelyek három évig biztosan nem közlekedtek menetrend szerint a Dunán, spórolásra hivatkozva. A hajók egy budapesti kikötőben álltak, alkalmanként rendezvényekre adták bérbe őket.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.