Csúcsfegyverekkel jelenik meg Magyarország külföldön

A magyar hadiipari termékek exportjának fontosságát hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Védelmi Exportügynökség által szervezett partnervállalati találkozón pénteken, Budapesten.

2024. 03. 22. 6:44
null
Budapest, 2023. május 21. Lynx gyalogsági harcjármû a honvédelem napja alkalmából, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium által szervezett családi napon, amelyen a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját ünneplik a Városligetben és a fõvárosi állatkertben 2023. május 21-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország nagy lehetőség előtt áll, az elindított és mára komoly lendülettel zajló haderőfejlesztés a hazai tulajdonú védelmi iparra épül, de nem elégedhetünk meg azzal, hogy ez csak a magyar honvédség igényeit elégítse ki. A célunk, hogy egy komoly exportképességgel rendelkező iparágat építsünk fel – fogalmazott a honvédelmi miniszter  a Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) pénteki rendezvényén a Honvédelem.hu beszámolója szerint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: – Magyarország időben, a 2010-es évek elején felismerte, hogy újra kell építeni az ország védelmi képességeit, és el kell indítani a komplett haderőfejlesztést. A stratégiai építés jelenlegi fázisában az előttünk álló feladat az, hogy a Magyarországon gyártott hadiipari termékeket az exportpiacokra is eljuttassuk – tette hozzá.
 


– A magyar gazdaság teljesítőképessége 2015-ben jutott el arra a pontra, hogy megkezdődhetett a korábbi kormányok által elodázott komoly haderőfejlesztés, amely a szárazföldi és a légierő eszközeinek komplett cseréjét is magába foglalta. Akkor még a jelenleginél kisebb védelmi ipari kapacitásokra támaszkodva, elfogadható árakon és szállítási határidőkkel kötöttünk szerződéseket, és ennek előnyeit most élvezhetjük – mondta.
 

A tárcavezető emlékeztetett: a semmiből indult el egy államilag is finanszírozott védelmi ipari komplexum kiépítése a legnagyobb nemzetközi hadiipari vállalatokkal. Az elmúlt években zöldmezős beruházás keretében sorra jöttek létre a gyártóbázisok: Zalaegerszegen a Rheinmetall-lal közösen Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek készülnek, az Airbus Gyulán hozott létre gyárat helikopter-alkatrész gyártására, Kiskunfélegyházán lőszergyár jött létre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: ezek a gyártási kapacitások a Magyar Honvédség igényeit meghaladó szintre méretezettek, ezért fontos, hogy az exportpiacokat is elérjék. Hozzáfűzte: Magyarországnak vissza kell építeni azt a képességét, hogy az itthon legyártott hadiipari termékeket a nemzetközi piacokon értékesítse, mert enélkül gyakorlatilag „féllábú” lenne a védelmiipar-fejlesztés. Véleménye szerint ez többéves építkezési folyamat lesz, de hangsúlyozta, el kell oda jutni, hogy a Magyar Védelmi Exportügynökségbe tömörült cégek, valamint a részben állami tulajdonban lévő hadiipari vállalatok termékei a külpiacokra is eljussanak.

Borítókép: A Zalaegerszegen gyártott Lynx gyalogsági harcjármű kategóriája egyik legmodernebb eszköze (Fotó: Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.