Ők indulnak a budapesti kerületek polgármestereinek

Június 9-én minden budapesti kerületben választanak polgármestert és helyi képviselő-testületet, amelyben egyéni választókerületi jelöltek és kompenzációs listás jelöltek fognak majd helyet foglalni. A polgármesterjelöltek névsora immáron végleges, 114 jelölt próbálkozik majd, közülük viszont csak 23-ból lesz végül polgármester. A Magyar Nemzet végigvette a kerületeket, vannak olyan helyek, ahol szinte minden változatlan öt évvel ezelőtthöz képest, de sok helyen teljesen átrajzolódtak az erőviszonyok.

2024. 05. 07. 15:00
polgik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengetegen jelentkeztek be a budapesti kerületek vezetésére az idei önkormányzati választások közeledtével. Ugyan 2019-ben meglepően sok helyen sikerült a baloldali pártoknak gondoskodniuk az egy az egy elleni felállásról, idén ez korántsem lesz így. A 23 kerületben összesen 114 jelölt fog versengeni június 9-én, hogy elnyerje a budapestiek bizalmát. A legtöbben, nyolcan a XVIII. kerületben indulnak, míg a legkevesebb jelölt az I., a II. és a VI. kerületben lesz a szavazólapon, ahol három-három jelöltet jelentettek be. 

 

Váltás jöhet a budai elitkerületben

Az I. kerületben izgalmas küzdelem várható, a jelenlegi városvezető, V. Naszályi Márta és fideszes kihívója, Böröcz László között. A két jelölt mellett a kutyapárt politikusa maradt még versenyben, Nánásiné Abonyi Gyöngyi indul polgármesternek, aki egyébként pártja kompenzációs listáját is vezeti. Öt éve nagy meglepetésre 121 szavazattal nyert, egy az egy elleni küzdelemben a fideszes bázisnak számító budai kerületben V. Naszályi Márta, aki Nagy Gábor Tamást, a kerületet 1998 óta vezető jobboldali polgármestert győzte le. A baloldali polgármestert azóta saját szövetségesei is erős kritikákkal illették. A kerület LMP-s országgyűlési képviselője, Csárdi Antal is ellene fordult, és az LMP is kihátrált mögüle. Megjelent azonban Márki-Zay Péter pártja, amely a másik öt nagyobb ellenzéki párttal együtt támogatja V. Naszályi újrázását. 

Nem sokan maradtak V. Naszályi Márta mögött öt évvel ezelőtti csapatából.
Nem sokan maradtak V. Naszályi Márta öt évvel ezelőtti csapatából, három képviselő kivételével mindenki otthagyta a polgármestert (Forrás: Facebook/V. Naszályi Márta)

A II. kerületben a Fidesz-KDNP Dombi Rudolf olimpikont indítja az MSZP-s, idén is ötpárti jelöltként induló Őrsi Gergely ellen, aki 2019-ben nyerte el a polgármesteri címet, az előtte 2006 óta jobboldali irányítás alatt álló budai kerületben. A harmadik jelölt Babcsány Dávid, a Mi Hazánk politikusa lesz, akire a II. kerületben voksolni lehet. 

Óbudán, a III. kerületben már öt jelölt is lesz a szavazólapon, habár a polgármesteri cím sorsa valószínűleg ugyanazon két politikus van csak versenyben, akik öt éve is. Akkor a 2006 óta a kerületet irányító, fideszes Bús Balázs kevesebb mint a egy százalékkal kapott ki Kiss Lászlótól, akit öt baloldali párt támogatott. Kiss mögé ezúttal a Jobbik is beállt, azonban lesz kutyapártos – Baloghné Marosvölgyi Anna –, Mi Hazánk-os – Budai Sándor – kihívója is, de a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom jelöltje, Vig Rafael is összegyűjtötte az ajánlásokat, így rá is lehet szavazni a budai kerületben. 

 

Újpesten a DK építene ki végvárat

Érdekes politikai helyzet alakult ki a IV. kerületben, ahol öt éve a teljesen ismeretlen Déri Tibor, momentumos politikust választották kerületvezetőnek. Az akkor ötpárti jelöltként induló momentumos azóta már a DK fővárosi frakciójában ül, és valószínűleg a következő öt évben is ott fog, hiszen befutó helyett kapott Gyurcsányék fővárosi listáján, a kerület vezetéséért azonban nem indul újra. 

Ezt egyébként már két évvel ezelőtt bejelentette, és gyorsan azt is hozzátette, hogy a továbbiakban DK-s alpolgármesterét, Trippon Norbertet fogja támogatni. Trippon már MSZP-színekben 2010-ben, és 2014-ben is próbálkozott a választók bizalmába férkőzni, de mindkét alkalommal alulmaradt a Fidesz-jelölt Wintermantel Zsolttal szemben. Idén újra ők fognak összecsapni, Trippon immár hatpárti jelöltként, Wintermantel pedig Fidesz–KDNP-s indulóként nyerne. Rajtuk kívül még négy jelölt indul: Pajor Tibor ezúttal a Mi Hazánk színeiben, a kutyapártot a pártigazgató, Nagy Dávid képviseli, Oravez Attila a Jakab Péter-féle A Nép Pártján jelöltje lesz, és egy független jelölt, Mayer Ádám is össze tudta gyűjteni az ajánlásokat. 

Nagy baloldali taktikázás volt a budapesti belvárosban, az V. kerületben is, ahol még előválasztást is tartottak annak legitimálására, hogy Juhász Péter visszatérhessen a kerületi politikába. A 2014-ben polgármesterjelöltként egyszer már leszerepelt baloldali politikus bajba került, ugyanis túl kevés aláírást adott le, amit pótolnia kellett, kérdés, hogy ezt meg tudta-e tenni, nyilvántartásba vétele egyelőre nem jogerős. A Fidesz–KDNP jelöltje a kerületet 2014 óta vezető Szentgyörgyvölgyi Péter lesz. Rajtuk kívül Schmuck Andor is indul saját civil egyesületével, illetve a Mi Hazánk is állított jelölteket, polgármesternek Szikora Istvánt ajánlják. A szavazólapon ott lesz Mázló Imre független jelölt is. 

Juhász Péter az aláírásgyűjtő ívekkel pózol, de nem tudott elég szignót gyűjteni elsőre. Fotó: Facebbok/Juhász Péter

Fura ellenzéki belharc tarkítja a VI. kerületi közéletet is. Itt Soproni Tamás immáron kizárólag a Momentum jelöltjeként indul újra, a többi ellenzéki párt hallgatólag támogatja a jelöltet. A Fidesz–KDNP Kovács Balázs Norbertet jelölte, és indul még Bálint György is, aki öt éve még Sopronival szövetségben került be a képviselő-testületbe, MSZP-s politikusként, azóta azonban szembefordult a kerület vezetőjével. Most saját egyesületének színeiben indul el a választásokon. 

Niedermüller Péternek öt kihívója lesz

A budapesti politikába 2019-ben átigazoló, most épp korrupciós botrányba keveredő DK-s polgármesterrel sokan elégedetlenek, nem meglepő, hogy több irányból is kihívói akadtak. A Fidesz–KDNP is teljesen átalakult a VII. kerületben, ezúttal Benedek Zsoltot indítják polgármesternek, rajta kívül indul Hunwald György korábbi kerületi MSZP-s polgármester, aki ezúttal a Szolidaritás jelöltje, Terdik Rolandot a kutyapárt indítja, és két civil egyesület is indít polgármesterjelöltet. Garai Dóra az Élhető Erzsébetváros Egyesület színeiben indul, Lajos Béla pedig a Színes Erzsébetváros jelöltje. 

A  VIII. kerületben is teljesen szétzilálódott a 2019-ben még egységesnek tűnő baloldal. Ennek is köszönhető, hogy Pikó Andrásnak hat kihívója is lesz. Külön jelöltet indít az MSZP (Szili-Darók Ildikó), és a Jobbik (Kozma András) is. A Mi Hazánk jelöltje a kerületben Ébl György, a Munkáspárt Barabás Györgyöt, míg a Szolidaritás Simon Györgyöt indítja. Persze nem valószínű, hogy ezek a jelöltek esélyesek lennének a végső győzelemre, a regnáló polgármester valódi kihívója a kerületet már korábban is irányító fideszes politikus, Sára Botond lehet majd, aki idén is ringbe száll. 

A baloldal egységes maradt azonban a szomszédos IX. kerületben, csak éppen a regnaló polgármesterrel fordultak szembe az önkormányzati képviselőik. Baranyi Krisztina így kénytelen volt egy saját egyesülettel indulni, csak az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatja az ellenzéki polgármestert. A többi párt önkormányzati képviselője a korábbi SZDSZ-s polgármester, a most függetlenéknt induló Gegesy Ferenc mögé állt be. A Fidesz–KDNP a kerületi frakcióvezetőjét, Gyurákovics Andreát indítja. Cséplő Dániel a Szolidaritás, Kvacskay Károly a Mi Hazánk polgármesterjelöltje lesz Ferencvárosban. 

Kőbányát megtartaná a Fidesz

A X. kerületben 2019-ben is a Fidesz–KDNP jelöltje, D. Kovács Róbert Antal nyerte a polgármesterválasztást. Idén is ő indul, kihívója a DK-s árnyékbelügyminiszter, Mustó Géza lesz, aki bírja az ellenzéki pártok támogatását is. Indít azonban polgármesterjelöltet a Magyar Péter-féle Tisza Párt (Barna Judit), a Mi Hazánk (Vékony Csongor), és a Munkáspárt (Kerezsi László) is. 

Újbudán, amit korábban a Momentum bázisának tartottak már megharcolta az ellenzék a belső harcait. Donáth Anna pártja végül nem tett keresztbe Gyurcsányéknak, ugyanúgy támogatják László Imre indulását, mint öt éve. 

Kérdés, hogyan hat majd a viszonyokra, hogy a leginkább a Momentum szavazótáborát felzabáló Tisza Párt itt is indít polgármester-jelöltet, Orbán Árpád István személyében. A Fidesz–KDNP vérfrissítést hajtott végre, Király Nórát indítják polgármester-jelöltnek, aki korábban alpolgármestere volt a XI. kerületnek. A főváros legnépesebb kerületében, az itt hagyományosan erős Mi Hazánk Zakar Gergelyt indítja polgármester-jelöltnek. 

KIRÁLY Nóra; SIMICSKÓ István
Király Nóra már kampányol, mellette Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. Fotó: Soós Lajos

A XII. kerületben biztosan új polgármestert választanak június 9-én, a kerületet 2006 óta vezető Pokorni Zoltán ugyanis nem indul újra. A Fidesz–KDNP Fonti Krisztina, eddigi alpolgármestert indítja, míg a baloldal egy tragikomikus előválasztási folyamat után végül a kutyapártos Kovács Gergelyt támogatja, míg Vincze Géza a Szolidaritás jelöltje lesz. A most lejáró ciklusban mindkét baloldali jelölt kompenzációs listáról bejutott képviselőként dolgozott az önkormányzati testületben. Rajtuk kívül Binder Csaba, a Mi Hazánk jelöltje lesz még ott a szavazólapon. 

Angyalföld biztos szoci bázisnak tűnik, mégis négyen indulnak

A XIII. kerületben a már-már legendásnak számító Tóth József polgármester, volt országgyűlési képviselő idén is újraindul, kihívói Harrach Tamás (Fidesz–KDNP), Balog Csaba (Mi Hazánk), és az LMP-s országgyűlési képviselő, Kanász-Nagy Máté lesznek. 

A XIV. kerületben még színesebb a paletta. Ezt a kerületet is MSZP-s polgármester vezeti, Horváth Csaba személyében, aki szintén kapott LMP-s kihívót, Vida Attila személyében, de egykori alpolgármestere, Rózsa András is elindul ellene. A Mi Hazánk Czeglédi Jánost indítja. A Fidesz–KDNP jelöltje pedig Borbély Ádám lesz, aki nevető harmadikként akár még be is futhat a polgármesterjelölti versenyben. A momentumos Rózsa András mögé állt be ugyanis a kerületben megválasztott országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos, és a Civil Zugló egyesület is. Horváth Csabát az MSZP mellett a DK és Párbeszéd támogatják. 

A XV. kerületben erős DK-s hálózat működik, a polgármesterjelöltjük ezúttal is Cserdiné Németh Angéla lesz. Őt a Fidesz–KDNP részéről ezúttal Lehoczki Ádám hívta ki, aki mellett már Szentkirályi Alexandra is kampányolt, aki, mint kiderült Újpalotára született, ott töltötte gyerekkorát. A 2022-es országgyűlési választás eredményei szerint egyébként meglepően jön fel a Fidesz a lakótelepekkel teletüzdelt kerületben. Bartal Andrást a Mi Hazánk indítja, és egy független jelölt, Palocsai Béla is ott lesz a szavazólapon. 

A Kertváros fideszes bázis, de vajon így is marad? 

A XVI. kerületben Kovács Péter, fideszes polgármester újrázna, kihívója ezúttal Csizmazia Ferenc lesz, akit öt baloldali párt támogat. A Kertvárosban hagyományosan erős a Fidesz, azonban intő jel lehet a helyi jobboldalnak, hogy 2022-ben az országgyűlési választásokon az MSZP-s Vajda Zoltán a külföldön leadott voksokkal fordított, és egyéni képviselőként bejutott a parlamentbe a kerületi központú választókerületből. A szavazólapon egyébként ott lesz még Zsidró László, aki a Mi Hazánk jelöltje, valamint Ferenci Zoltán egy helyi civil egyesület jelöltjeként. 

A szomszédos XVII. kerületet Horváth Tamás (Fidesz–KDNP) vezeti, aki Riz Levente korábbi, tragikusan fiatalon elhunyt polgármester helyettese volt előtte. A kerületvezetőnek hat kihívója is lesz. A legtöbb balos párt Lukoczki Károlyt támogatja, de külön indul a Momentum, akik Gergely Bálintot ajánlják. Itt is indul a Magyar Péter-féle Tisza Párt, Dálnoki Áront jelölték, Fazekas László a Mi Hazánk, Gál Péter a Munkáspárt jelöltje. Fachet Gergő pedig egy helyi civil szervezet jelöltje lesz, az Itthon Rákosmentén Egyesület indítja. 

A XVIII. kerületben indul a legtöbb jelölt, mint azt korábban kiemeltük. A kerületet 2019 óta vezető Szaniszló Sándornak (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–Párbeszéd) hét kihívója is lesz. Közülük a legfajsúlyosabb Ughy Attila, aki már korábban irányította a Pestszentlőrincet és Pestszentimrét, most újra a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul. Rajtuk kívül a szavazólapon lesz: Baranyi Gábor (Munkáspárt), Banga Zoltán (LMP), Ruttensdorfer Béla (A Nép Pártján), Kaldenecker György (Mi Hazánk), Tabi Tünde (Megoldás Mozgalom), Balogh Balázs (Tisza). 

Kispesten a balos pártok bíznak Gajda Péterben

Az eddig felsorolt kerületekhez képest gyakorlatilag változatlanok a politikai viszonyok a XIX. kerületben. A baloldali pártok egységesek maradtak a kerületben, és továbbra is Gajda Pétert támogatják, aki a választás esélyese is. A Fidesz–KDNP jelöltje csakúgy mint öt éve Dódity Gabriella lesz. A Mi Hazánk Egyed Andrást indítja, és egy független jelölt, Dombi János is szerepelni fog a szavazólapon június 9-én. 

A szomszédos XX. kerületben bezzeg feje tetejére álltak a dolgok a baloldal háza tájékán. A nagyobb pártok a DK helyi erős emberét, Fekete Katalint támogatják a pesterzsébeti polgármesterjelölti versenyben, azonban a korábbi DK-s alpolgármester, Nemes László is indul, csak éppen ezúttal a Szolidaritás és a Helló Pesterzsébetiek civil szervezet színeiben. A Fidesz–KDNP csakúgy mint öt éve a kerületet 1998 óta vezető Szabados Ákost támogatja, aki ezúttal is független jelöltként indul. Rovó László Attilát a Jobbik, Tóth Zoltán Józsefet pedig a Mi Hazánk indítja a kerületben. 

Nem kisebb a zűrzavar Csepelen sem. A XXI. kerületben hét jelölt lesz a szavazólapon. A jelenlegi polgármester, a Fideszből kizárt Borbély Lénárd saját egyesületével, és korábbi baloldali önkormányzati képviselőkkel indul egy csapatban. A Fidesz–KDNP Dudás Zoltánt indítja, a baloldali pártok pedig a helyi momentumos önkormányzati képviselőt, Dukán András Ferencet. Rajtuk kívül indul még Győrfi Krisztina, a Független Kerekasztal jelöltje, Kál Károly a Szolidaritás, Kerékgyártó Nóra A Nép Pártján, Szabó Sándor pedig a Mi Hazánk színeiben indul. 

Budafokon jelöltet cserélt a baloldal

Budafokon is a Fidesz–KDNP-s polgármesterjelölt nyert öt éve, Karsay Ferenc idén is indul, kihívója azonban ezúttal Perlai Zoltán lesz, aki jelenleg DK-s önkormányzati képviselő. Legutóbb a Momentum helyi erős emberét, Havasi Gábort ajánlották az ellenzéki pártok a XXII. kerületiek figyelmébe, aki 312 szavazattal maradt le a versenyben, őt azonban egy előválasztáson leváltották, így most nem indul. Dankóné Hegedűs Jolán a Szolidaritás színeiben indul, Esze Tamás pedig a Mi Hazánk jelöltje lesz, egy helyi civil egyesület pedig Iván Jánost indítja, csakúgy mint öt éve. 

A XXIII. kerületben is sokan szeretnének polgármesterek lenni. Bese Ferenc független jelölt ellen a Fidesz nem indít senkit, de a baloldali pártok Ritter Ottót jelölik a posztra. Bereczki Miklós, az ellenzéki pártok öt évvel ezelőtti jelöltje ezúttal függetlenként indul, az LMP külső támogatásával. Kovács Attila a Mi Hazánk jelöltje lesz, Imre Dezsőt pedig a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppárt indítja polgármesterjelöltnek. 

Nagy átrendeződések várhatók a képviselő-testületekben is

A polgármesterjelölti verseny mellett érdemes egy pillantást vetni a képviselőjelöltekre is. Budapesten minden kerület tízezer lakos feletti, így mindenhol egyéni körzetekben választanak képviselőket, a legtöbbet a III. és a XI. kerületben, ahol százezer feletti a választásra jogosultak száma, 16-16 egyéni képviselőt választanak majd. A legkevesebb számú képviselőt (8), az I., V., és a XXIII. kerületben választják majd. 

Sok kerületben, bár a Magyar Kétfarkú utyapárt nem állított polgármesterjelöltet, képviselőjelölteket indít, sőt például a XXII. kerületben egy jelenleg még baloldali összefogás színeiben politizáló egyéni képviselő (Kóber György) is a Magyar Kétfarkú Kutyapárt színeiben indul újra. A XII. kerületben a DK indított jelölteket, habár polgármesterjelöltet a helyi előválasztás után nem állítottak. A VIII. kerületben is nagy átrendeződések voltak. A jelenleg Pikó András polgármestert támogató képviselők közül van olyan, aki függetlenként indul újra, és olyan is, aki nem indul az idei választáson. 

A Szolidaritás Mozgalom szerepe is érdekes, az egykori DK-s országgyűlési képviselő, Székely Sándor által vezetett párt ezúttal olyan jelölteket is indít, akik jelenleg még a baloldali összefogás színeiben politizálnak, és egyéni képviselők. A legtöbb kerületben a Helló Pesterzsébetiek nevű civil szervezettel, és a Lokálpatrióták7 nevű kezdeményezéssel indulnak együtt, ebben a formációban támogatják például Hunwald Györgyöt a VII. kerületben. Maga Székely Sándor egyébként Pesterzsébeten (XX. kerület) is indul egyéni képviselőjelöltként. 

Borítókép: Ismert nevek is feltűnnek majd a szavazólapokon a budapesti kerületekben. Fotó: Magyar Nemzet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.