Orbán Viktor: Valami készül

Orbán Viktor miniszterelnök ma délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeumnál mondja el a március 15-i ünnepi beszédét. A kormányfő az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra emlékezés mellett várhatóan aktuálpolitikai témákat is érinteni fog a felszólalásában.

2024. 03. 15. 5:01
ORBÁN Viktor
Budapest, 2024. február 17. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományoknak megfelelően ismét beszédet mond Orbán Viktor a március 15-i nemzeti ünnepen. A miniszterelnök idén a Magyar Nemzet Múzeumnál mond ünnepi beszédet fél tizenegy után. A március 15-i beszédeiben a kormányfő a 1848–49-es forradalom és szabadságharcra emlékezés mellett jellemzően aktuálpolitikai témákat is érint, így várhatóan szóba kerül a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választás.

Orbán Viktor ünnepi beszédéről folyamatosan frissülő, élő tudósításban számol be a Magyar Nemzet internetes kiadása.

– A magyar szabadság hatalmas menete ma is tart. Petőfi ebben a menetben itt van velünk. Látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek. Látjuk, ahogy szembefordul a világ hatalmasaival, akik újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba. Látjuk, ahogy odakanyarintja a 12 pont elé, hogy legyen béke – jelentette ki tavaly a március 15-i ünnepi beszédében Orbán Viktor, amit Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőháza előtt mondott el.

– Tartozunk neki. Ezért sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből. Nem fogjuk hagyni és nem is fog sikerülni, mert minden magyarban van egy kis Petőfi!

– szögezte le.

A miniszterelnök 2022-ben a Parlament előtt, a Kossuth téren mondott ünnepi beszédet. Alig néhány héttel az országgyűlési választásokat megelőzően rögzítette: amióta létezik közös magyar nemzeti emlékezet, mindig ugyanazt akartuk, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés. Ugyanakkor ez nem maradhat puszta óhaj, mivel a békéhez, a szabadsághoz és az egyetértéshez erőre van szükség – A béke, a szabadság és az egyetértés az erős nemzetek jutalma. Ezért álmodott Széchenyi, Kossuth és Petőfi erős Magyarországot, és ezért álmodunk mi is – tette hozzá Orbán Viktor. Hangsúlyozta, nem lehet engedni, hogy idegen népek jelöljék ki az ország röppályáját, ehhez pedig erős Magyarországra van szükség.

Alig néhány héttel az orosz–ukrán háború kitörése után a kormányfő a két évvel ezelőtti ünnepi beszédében jelezte: – Vannak országok, amelyek háborúval akarják elérni a céljaikat, de mi tudjuk, hogy az a legjobb háború, amit sikerül elkerülni.

– A mi érdekünk, hogy ne legyünk áldozat valaki más háborújában, amelyen mi semmit nem nyerhetünk, de sokat veszíthetünk, ezért ebből a háborúból ki kell maradnunk

– húzta alá.

Mint már akkor is jelezte, a baloldal elvesztette az eszét, de nem fogják hagyni, hogy belerángassák Magyarországot az orosz–ukrán háborúba, és katonai célponttá tegyék a magyarokat. 

– Elég erősek vagyunk és ellenállunk a baloldal és a háborús bajkeverők terveinek

– tette hozzá Orbán Viktor.

A koronavírus-járvány miatt 2021-ben és 2020-ban nem tartott ünnepi beszédet március 15-e alkalmából a miniszterelnök. A járványt megelőzően, 2019-ben – ugyancsak az EP-választáshoz közeledve – arról beszélt, hogy azt kívánják Európa népeinek, hogy hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék; keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.