Húsvéti programokkal várják a családokat a nemzeti parkok

Az ünnepi hosszú hétvége számos szabadidős programmal kecsegtet a természetre vágyóknak, de mindinkább a családoknak: számos nemzeti park várja őket az ünnepkörhöz kötődő programokkal, tematikus túrákkal.

Forrás: MTI2024. 03. 29. 13:03
null
Fotó: Gil BUTTY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élménydús, az ünnepkörhöz kötődő, hagyományőrző programokkal készülnek a nemzeti parkok a húsvéti ünnepre. A négynapos hétvégén is nyitva lesznek a látogatóközpontok és tematikus túrákkal várják a kirándulókat – közölte az Agrárminisztérium. A közleményben úgy fogalmaztak: érdemes a természetben hangolódni az ünnepre, hiszen idén a gyors felmelegedésnek köszönhetően a vegetáció is hamarabb megindult. 

A kirándulások vagy vezetett túrák alkalmával számos ritkán látott, régóta honos és védett növényfaj virágzását figyelhetik meg, de az állatok viselkedése is jelzi a tavasz közeledtét.

Az elcsendesedés és természeti környezet megismerése mellett egyre többen keresik fel a nemzeti parkokat az aktív kikapcsolódási lehetőségek és a megújult látogatóközpontok edukatív programjai miatt is – mutattak rá. Hozzátették: 

húsvétkor a természeti értékek mellett a néphagyományok is megelevenednek a nemzeti park igazgatóságok meghirdetett rendezvényein.

A tájékoztatás szerint szombat délelőtt az ócsai tájháznál már húsvéti készülődéssel várják a családokat. A legkisebbek az ünnepkörhöz tartozó népi hagyományokkal ismerkedhetnek meg, kipróbálhatják a kalácsfonást, az olyan több százéves tojásfestési szokásokat, mint a tojásberzselés és megtanulhatják, hogyan terítették meg eleink az ünnepi asztalt a tisztaszobában.

A Balaton-felvidéken a tavasz beköszöntével újra nyitva áll a látogatók előtt a Salföldi Major, ahol természetes környezetükben figyelhetik meg a látogatók az őshonos magyar háziállatfajtákat. A húsvétra hangolódva nyuszit is simogathatnak a gyerekek, és gyakorlatban szerezhetnek tudást a felelős állattartásról.

Budapesten, húsvéthétfőn egy izgalmas családi nyomozós játék indul a Jókai-kertben. Az író meséi nyomán, két csínytevő manó kalandjain keresztül a kert titokzatos élővilágával ismerkedhetnek meg a kisebbek.

Húsvéti kincskeresésre invitálják a felnőtteket is Aggteleken, a Baradla-barlangnál.

A Bükki Nemzeti Park kínálatában is számos programot találnak az ünnepi hétvégén. Szombaton és vasárnap este a Bükki Csillagdában a tavaszi égbolt csillagképeit ismerhetik meg az űrkutatás és a csillagászat tudománya iránt érdeklődők, napközben pedig a Bolygótúra tanösvényen egy nyolcállomásos húsvéti kalandozáson vehetnek részt a látogatók.

Húsvétvasárnap és -hétfőn is nyitva tart a Szeleta Park Látogatóközpont Miskolc közelében, ahol a Szeleta-kultúráról és a barlangok világáról szóló interaktív kiállítások és filmvetítések mellett kézműves-foglalkozással, locsolóvers-kereséssel és húsvéti nyomozós játékkal készülnek az ünnep alkalmából.

Érdemes ellátogatni az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi területre is, ahol tojáskereséssel és rendhagyó locsolkodással is készülnek a szervezők.

A túrázni vágyók a Szent István-barlangba és az Anna-barlangba óránként induló szakvezetett sétákon vehetnek részt. A Barlangok hónapja márciusi záró hétvégéjén még élnek a kedvezmények a Duna–Dráva és az Aggteleki Nemzeti Park vezetett túráira.

Szintén nyitva áll az érdeklődők előtt a Hortobágyon az UNESCO kulturális világörökségének részét képező, műemléki védettségű megújult Pásztormúzeum, ahol a pásztorok ősi mesterségébe és természetközeli életmódjába nyerhetnek betekintést.

A túrázók számára ingyenes csoportvezetések indulnak a Tiszakürti Arborétumba, ahol a park közel 1200 fajt számláló növényvilágát mutatják be a vezetett sétán. A Hortobágyi Vadasparkban Tojáskereső kvízen vehetnek részt a kirándulók. A játék során az ősi puszta vadvilágát és védett természeti környezetét is megismerhetik.

A Nemzeti Park Igazgatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a természeti értékek és a nemzeti hagyományok megőrzésére és összefonódására, mely nemcsak a kulturális identitás megerősítéséhez, hanem a természetvédelem fontosságának tudatosításához is hozzájárul – áll a közleményben.

Borítókép: Pásztormúzeum (Forrás: Facebook/Pásztormúzeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.