Nagypénteken az örök főpap mutatta be áldozatát a kereszt oltárán

Az MKPK szerint a hívek az önmegtagadással fejezik ki a szeretetüket Jézus iránt.

2024. 03. 29. 12:16
Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagypéntek Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja, a nap, amikor maga az örök főpap mutatta be áldozatát a kereszt oltárán – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében. A nagypénteki szertartás három fő részből áll: 

az igeliturgiából az olvasmányokkal és az egyetemes könyörgésekkel, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából.

Az ige liturgiájában elhangzik Jézus szenvedésének története, a passió János evangéliumából. A könyörgések után következik a kereszt előtti hódolat. A pap leveszi a nagyböjt 5. vasárnapján letakart feszületről a leplet, a hívek pedig  térdet hajtanak előtte, illetve megcsókolják. Úgy fogalmaztak: 

A megbocsátás, a megtérés, a Krisztushoz fordulás napja ez. Jézus, aki meghalt az emberekért, meghív minket, hogy leborulva előtte megvalljuk, ő az egyedüli Megváltó, és ezzel elismerjük, hogy rászorulunk segítségére.

A szertartás a Miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be. Mivel a nagypénteki szertartás nem szentmise – vagyis nem történik átváltoztatás –, a korábban átváltoztatott szentostyával áldoznak a hívek. 

Ezután a hívek a szent sír előtt imádkoznak, és csendben virrasztanak. A nap folyamán a templomokban elhangzik a lamentáció, és keresztútjárást is tartanak. Hozzátették: a keresztút segít megérteni a történelem drámáját, és bennünket, hívőket biztosít arról, hogy az utolsó nap nem a nagypéntek, hanem húsvét.

Az egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell. A hívek ezzel az önmegtagadással fejezik ki szeretetüket Jézus iránt – tették hozzá.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.