Megkezdődtek a március 15-i ünnepségek + videó, térkép

Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt.

2024. 03. 15. 9:14
zászlófelvonás
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1848-as forradalom napján, március 15-én reggel kilenc órakor a hagyományoknak megfelelően, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren. Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Sulyok Tamás köztársasági elnök is.

Ünnepélyes huszármenet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol

fél 11-kor díszünnepség kezdődik, melynek részeként beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő ünnepi beszédéről folyamatosan frissülő, élő tudósításban számol be a Magyar Nemzet internetes kiadása.

március 15-i programok
Március 15-i programok Budapesten

A hagyományokhoz híven idén is már március 14-én elkezdődtek a nemzeti ünnep központi programjai. Átadták a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat az Országházban. Évről évre díjazzák a kiemelkedő teljesítményű újságírókat. Táncsics Mihály-díjjal tüntették ki lapunk munkatársát, a Magyar Nemzet lapszerkesztőjét, Szentesi Zöldi Lászlót.

 

Nem lesz közös ellenzéki rendezvény

Az ellenzék Budapest különböző helyszínein ünnepel március 15-én. Idén a baloldali pártok nem tartanak közös demonstrációt, bár Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Szabad sajtó útján mond beszédet, és várhatóan a polgármesterjelölteket is bemutatja. A balliberális erők fő rendezvénye is itt várható 17 órakor. 

A Momentum egy úgynevezett forradalmi pikniket hirdetett meg, amelynek helyszínét Nagytétényben jelölték meg. A párt II. Nagytétényi forradalmi piknikjére ünnepi beszédeket terveznek a családi programok és koncertek mellett. A párt képviselője, Gelencsér Ferenc Berlinbe utazott, hogy a magyar nagykövetség előtt tüntessen, miközben a külügyminisztériumot kérte, hogy intézzenek neki szállást.

Szintén a délutáni órákra szervez ünnepi rendezvényt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely eddig soha nem látott vezetői válsággal küzd. Most viszont bejelentették, hogy hídfoglalással egybekötött megmozdulást szerveznek.

Magyar Péter 15 órakor az Andrássy úton fog megemlékezést tartani. Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férje valamilyen bejelentésre készül, és az elmúlt hetek információi szerint pártalapításban is gondolkodhat.

Szintén 15 órára a Mi Hazánk Mozgalom a Pilvax közben szervez rendezvényt, ahol a pártelnök mellett felszólal az EP-listavezető, a főpolgármester-jelölt és Dúró Dóra is. A párt ünnepségén részt vesz Roman Fritz lengyel parlamenti képviselő is.


Ünnepi program Budapesten

Egész napos programsorozattal várják az ünneplőket. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ünnepén, március 15-én

nyílt nap lesz az Országházban.

Az érdeklődők 10 és 18 óra között tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A belépés mindenkinek ingyenes, előzetes regisztrációra nincs szükség. Az épületbe kizárólag biztonsági átvizsgálás után lehet belépni. Nagyobb méretű táskák, csomagok, illetve közbiztonságra különösen veszélyes eszközök nem vihetők be. A Látogatóközpontban A magyar törvényhozás ezer éve elnevezésű kiállítás is várja az érdeklődőket 9 és 17 óra között.

Emellett számos előadás, kiállítás, zene, tánc- és irodalmi program, történelmi séták és ingyenes családi rendezvények várják az érdeklődőket. A forradalom tiszteletére fegyverbemutató is lesz a megújuló Budavári Palotanegyedben, amelyet lovas huszárok töltenek meg. A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez.

 

Borítókép: Teknős Miklós

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.