Véresre korbácsolt hát, keresztre feszítés – Jézus Krisztusra emlékeznek a Fülöp-szigeteken + képgaléria

A húsvéthét a legfontosabb vallási esemény a Fülöp-szigeteken, ahol a lakosság több mint 85 százaléka katolikus.

Forrás: MTI2024. 03. 29. 11:58
Good Friday Tradition In Philippines
A Catholic penitent is self-flagellating in the street in Antipolo City, Philippines, on Good Friday, March 29, 2024. Self-flagellation in the Philippines is part of a religious ceremony to atone for past sins. The Catholic Church disapproves of the practice, considering it an extreme misinterpretation of faith. (Photo by Ryan Eduard Benaid/NurPhoto) (Photo by Ryan Eduard Benaid / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Egy férfi kezében korbáccsal – önostorozással emlékeznek meg a keresztények a Fülöp-szigeteken Jézus Krisztus utolsó óráiról 2024. március 29-én. Fotó: Ryan Eduard Benaid Forrás: AFP/NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fülöp-szigeteken több mint egy tucat bűnbánót szögeztek fakeresztre pénteken, míg mások véresre korbácsolták a hátukat, így emlékezve Jézus Krisztus utolsó óráiról a nagypénteki hagyományos szertartás szélsőséges megnyilvánulásaként a délkelet-ázsiai szigetországban. A keresztre feszítések legnépszerűbb helyszíne a Manilától mintegy 60 kilométerre északra fekvő Pampanga tartományban található San Pedro Cutud falu, ahol több ezer látogató gyűlt össze, hogy szemtanúja legyen a szélsőséges hittételeknek.

A 63 éves Ruben Enaje vállalta a főszerepet az éves hagyományban San Pedro Cutudban, őt ezúttal 35. alkalommal feszítették keresztre, miután egy 37 kilós fakeresztet mintegy két kilométeren át cipelt egy dombra. Enaje arra kérte a nem hívőket, hogy tartsák tiszteletben a hitüket, a bűnbánókat pedig arra, hogy ünnepélyesen gyakorolják a bűnbánatot.

Tiszteletet kérünk, mert a hagyományunk nem árt senkinek

– mondta.

„Amíg a bűnbánók tisztán tartják szándékaikat, addig ők is megtapasztalják Isten áldásának csodáját, ahogy én is oly sokszor” – tette hozzá. Enaje-vel együtt fakeresztre szögeztek két másik bűnbánót is San Pedro Cutudban. Hat másikat a közeli Santa Lucia és San Juan falvakban feszítettek keresztre Pampanga tartományban. Bulacan tartományban hat bűnbánót szögeztek fakeresztre Kapitangan faluban. A katolikus egyház nem bátorítja a szélsőséges cselekedeteket, de keveset tesz a gyakorlat megállítása érdekében.

A húsvéthét a legfontosabb vallási esemény a Fülöp-szigeteken, ahol a lakosság több mint 85 százaléka katolikus.

A hét nagy részét munkaszüneti nappá nyilvánították, hogy az emberek hazalátogathassanak vagy szabadságra mehessenek. A kormányhivatalok, magánvállalatok és kereskedelmi létesítmények zárva tartanak.

Borítókép: Egy férfi kezében korbáccsal – önostorozással emlékeznek meg a keresztények a Fülöp-szigeteken Jézus Krisztus utolsó óráiról 2024. március 29-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Ryan Eduard Benaid)

Nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.