Ennél jobb muníciót nem is kaphatott volna most a magyar kormány a Brüsszeltől

Nagy Attila Tibor úgy véli, aki kifogásolta a budapesti CEU amerikai képzésének elüldözését, a gender szak betiltását, a Stop Soros! törvénycsomagot, az SZFE-ügyet, annak a Natcon konferenciájának akadályozását is el kell ítélnie.

2024. 04. 16. 15:24
"National Conservatism" conference in Brussels
Fotó: Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, botrányba torkollott a brüsszeli békepárti és migrációellenes Nemzeti Konzervativizmus Konferencia, a NatCon. A brüsszeli polgármester utasítást adott, amire hivatkozva a rendőrség kérte a rendezvény lefújását. 

A szólás-és véleménynyilvánítási szabadság azokat is meg kell, hogy illesse, akiknek a véleményével nem értünk egyet – írta közösségi oldalán Nagy Attila Tibor politikai elemző, a NatCon konferencia brüsszeli ellehetetlenítéséről. A politikai elemző azt írta, nem tudja helyeselni, hogy félbeszakították Brüsszelben Orbán Viktorék rendezvényét. 

Szavai szerint autoriter államokra emlékeztet az a gyakorlat, hogy egy politikai intézet konferenciájának helyszíneit sorra lemondják, majd a rendőrség szakítja félbe a nagy nehezen megkezdődött rendezvényt.

„Értem, hogy Nyugaton sokakat felháborít, hogy Orbán Viktor, Nigel Farage, a VOX politikusa osztogatná az észt - ám akkor tessék utólag vitába szállni velük és pontról-pontra nevetségessé tenni az érveiket”

– vélekedett.

Szerinte ez viszont elfogathatatlan, hogy polgármesteri-rendőri segédlettel akadályozzák bárkinek saját gondolatainak az elmondását. 

„Ennél jobb muníciót nem is kaphatott volna most a magyar kormány a Brüsszellel szembeni küzdelmében, mint a konferencia akadályozása, majd rendőri erővel történt félbeszakítása”

– ecsetelte. Rámutatott: miközben az Európai Unió szervei, a nyugati országok – köztük Belgium – töménytelen mennyiségű dokumentumban, nyilatkozatban  kifogásolták a magyar kormány jogállamisághoz, demokráciához való hozzáállását, 

most éppen egy nyugati ország mutat rendkívül rossz és védhetetlen példát. 

„Egy konferencia betiltása lenne az igazi szólásszabadság? Milyen erkölcsi hitelességgel lehet ezek után támadni Nyugat felől a magyar kormány politikáját?” – húzta alá az elemző. Nagy Attila Tibor úgy véli, aki kifogásolta a budapesti CEU amerikai képzésének elüldözését, a gender szak betiltását, a Stop Soros! törvénycsomagot, az SZFE ügyet, annak a NatCon konferenciájának akadályozását is el kell ítélnie.

Lapunk az ügy kapcsán megkereste az Amnseyt International-t, a Tarsparency Internationalt és a Társaság a Szabadjogokért nevű NGO-kat, civil szervezeteketm ugyanis ők köztudottan szeretik magukat beállítani a hazai szólás- és véleménynyilvánítás joga élharcosainak. Érdeklődtünk, mit gondolnak arról, a NatCon hatóságokkal való ellehetetlenítése nem a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása-e. Amennyiben kapunk állásfoglalást tőlük a NatCon-nal történt incidens kapcsán, közölni fogjuk.

Borítókép: Rendőrök a brüsszeli NatCon-on (Fotó: Yves Herman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.