Különleges kincseket vitt Erdélybe a Magyar Nemzeti Bank

Az egyedülálló gyűjtemény sokat mesél a XVI–XVII. századi életről.

2024. 04. 17. 9:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont: a Magyar Nemzeti Bank numizmatikai gyűjteményét kezelő intézmény saját kincseivel, közel 210 tétellel gazdagította a Csíkszeredán nyílt Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című tárlat anyagát.

A Magyar Pénzmúzeum felidézte: a kora újkori Európában az uralkodó arcképét a politikai elit festményeken, a köznemesi réteg és a polgárság nyomtatott metszeteken, a köznép pedig a pénzek éremportréján láthatta. A fejedelmek hatalomra kerülésüket követően új érméket verettek a saját arcképükkel.

Az erdélyi kiállítás célja, hogy bemutassa az erdélyi fejedelmek hatalmi reprezentációját, elsősorban az általuk veretett érméken keresztül, kiegészítve azokkal a tárgyakkal, amelyek a tallérokon lévő ábrázolásokon megfigyelhetők, mint a címerek, fegyverek, páncélzatok és hatalmi jelvények.

Bethlen Gábor arcképe egy XVI–XVII. századi pénzérmén. Forrás: Pénzmúzeum

Az összesen kétszázhúsz darabot számláló XVI–XVII. századi erdélyi tallérgyűjtemény értékében és jelentőségében is kiemelkedő, a jegybank 2015-ben vásárolta meg Törő István műgyűjtő-galériatulajdonostól.

A kiállítás 2017 nyarán indult útjára, kiegészülve a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből származó erdélyi aranypénzekkel, korabeli verőszerszámokkal és a Magyar Nemzeti Múzeum erdélyi fejedelmi fegyvereivel.

A kiállítás kedden Csíkszeredán, a Mikó-várban nyílt meg, és 2024. július 15-ig látogatható.

 

Borítókép: XVI–XVII. századi tallérpénz Rákóczi György arcképével (Forrás: Pénzmúzeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.