Nem valósultak meg Karácsony Gergely szociális ügyekkel kapcsolatos ígéretei sem

Ígéretet ígéretre halmozott Karácsony Gergely a 2019-es önkormányzati választási kampányban a szociális téren is. A főpolgármester ígéretei döntő többségét azonban nem valósította meg, ezzel cserben hagyva a legkiszolgáltatottabb budapestieket.

2024. 05. 07. 15:17
Karácsony Gergely Fotó: MTI/Purger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely mostanra hírhedté vált 2019-es programjának egy külön fejezete szólt a szociális ügyekről, vagyis arról, miként segítené a lakhatási és anyagi problémákkal küzdő budapestieket megválasztása után a főpolgármester.

Ennek jegyében Karácsony az idősekre gondolva ígéretet tett a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő idősotthonok rekonstrukciójára, bővítésére kormányzati, illetve uniós forrásokból. Azonban ezek a nagyravágyó tervek nem valósultak meg, az idősotthonokban élő budapestiek pedig felújítások helyett hajléktalanokat kaptak a nyakukba. 

Újpesten például ágyipoloska-járvány alakult ki egy idősotthonban, miután a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat mentális betegséggel küzdő, italozó életmódot folytató, fedél nélküli házaspárokat költöztetett be az idős emberek közé. A fővárosban sajnálatos módon nem példa nélküli az eset, Karácsony Gergely főpolgármester utókövetés nélkül, rendre költöztet be békés közösségekbe problémás fedél nélkülieket.

Szintén az idős, azonban saját otthonukban élő budapestiek megsegítésére Karácsony Gergely ígéretet tett a távfelügyeleti rendszer kiterjesztésére. Ezt a vállalását a főpolgármesternek végül a kormány valósította meg, amikor minden szépkorú számára ingyenesen elérhetővé tette a Gondosóra szolgáltatást, amelyen keresztül mostanra több ezer idős személynek tudott a diszpécserszolgálat segítséget nyújtani. 

Az időseken túl, a hajléktalanság megoldásával kapcsolatban is ambiciózus tervei voltak Karácsony Gergelynek, aki a 2019-es programjában azt írta, 

érezhetően csökkentjük a közterületi hajléktalanságot: az elsőként lakhatás elv alkalmazásával, a befogadó szolgáltatások, ellátó intézmények színvonalának emelésével, valamint az érintett szervezetek közötti együttműködés fejlesztésével valódi alternatívát nyújtunk az utcai élettel szemben.

Ezzel szemben a 2024-es állapotok merőben mást mutatnak. Az utcákat, parkokat, aluljárókat ugyanis elözönlötték a hajléktalanok, akik a higiéniai problémák mellett sokszor biztonsági kockázatot is jelentenek a budapestiek számára. 

A főpolgármester a hajléktalanellátó szolgálatok megreformálását is megígérte, azonban ebből csak a szerveztek Józsefvárosba való költöztetése valósult meg, aminek eredményeként a kerületben a fővárosi állapotokhoz képest is rekordmértékű lett a hajléktalanság. 

Programjában a szegénységben élőkről sem feledkezett meg Karácsony Gergely, aki 2019-ben még érdemben tenni kívánt az energiaszegénység és az egészségkárosító tüzelőanyagok használata ellen. Ennek jegyében pedig a főpolgármester energiahatékonysági felújításokkal és korszerűsítésekkel akarta segíteni a hátrányos helyzetűeket, ezzel párhuzamosan pedig a kormánnyal együttműködésben megtiltották volna a súlyosan egészségkárosító tüzelőanyagok használatát, a rászorulóknak pedig megfelelő tüzelőanyagot biztosítottak volna. 

Sajnos azonban Karácsony Gergely programjának ezen pontjaiból sem lett semmi, a főpolgármester pedig csak a szavak szintjén tett bármit is a tisztább levegő és az energiaszegénység felszámolása érdekében. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.