Saverózió – fogaink egyik legádázabb ellensége

A gyümölcsök, zöldségek, szénsavas üdítőitalok saveróziót idézhetnek elő, ilyenkor a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki – írja a Szabad Föld.

Forrás: szabadfold.hu2020. 11. 14. 17:04
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogkefe, fogkrém és megfelelő fogmosási technika – gondolnánk, hogy ennyi és nem több kell a megfelelő szájhigiéné fenntartásához, ám a fogmosás helyes időzítése ugyancsak fontos – figyelmeztet dr. Nevelits Annamária, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának fogorvosa. A gyümölcsök, zöldségek, szénsavas üdítőitalok saveróziót idézhetnek elő, ilyenkor a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki. Ez eleinte fel sem tűnik, idővel azonban mattá válik a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn. A bajt megelőzendő érdemes kifejezetten a saverózió ellen ható fogkrémet használni, de ennél is fontosabb a fogmosás időzítése.

Savhatás után hasznos legalább fél-egy órát várni annak érdekében, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére, és azt ne dörzsöljük le azonnal a fogkefével.

A saveróziónak számos tünete lehet, a láthatatlan elváltozástól akár a kínzó fájdalomig.

A kopásokat nehéz tisztítani, növelhetik a plakkok képződését, a környező szövetek is begyulladhatnak, és ezek is okozhatnak vérzést, fájdalmat.

A szakember úgy véli, hogy a magyarok többsége lelkes fogmosó, ám ez nem mindig társul jó technikával. Emiatt is előfordulhatnak szuvasodások, ínygyulladások, ami akár fogágybetegségbe is torkollhat.

– A jó technikát tehát meg kell tanulni – magyarázza dr. Nevelits Annamária –, és érzékletes példával illusztrálja a fontosságát: a fogaink olyanok, mint egy tóban lévő kavics, amelyet csúszós, nyálkás réteg borít, és egy saját kis ökoszisztéma található rajta.

Fotó: Pexels

A kavicsról semmilyen vízáramlás, mosó, sodró hatás nem képes az ökoszisztémát eltávolítani, vagyis a fogainkat is csak akkor tudjuk megtisztítani, ha ehhez megfelelő eszközt – optimális esetben puha vagy közepesen erős sörtéjű fogkefét – használunk. A kemény fokozhatja az ínyvisszahúzódás kialakulását, ami szabaddá teheti a fognyakat és érzékenységhez vezethet. A fogkrémek közül a fluoridtartalmúak segíthetnek, ám tudni kell, hogy a fluorid csak a megfelelően tiszta fogakon hatásos.

A savak azáltal is fokozhatják a saveróziót, hogy csökkentik a szájüreg pH-értékét. Ha ez 5,5 pH-érték alá esik, akkor közvetett módon is kezd kioldódni a foganyag, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelő legyen a nyálelválasztásunk.

– Az elegendő folyadékfogyasztás nemcsak azért fontos, hogy ne száradjunk ki, hanem hogy a szájüreg pH-értékét is karbantartsuk – magyarázza a parodontológus, aki szerint az sem véletlen, hogy a francia menüsor sajttal fejeződik be: a fogak felszínén védőréteget képezve ez is segít abban, hogy a szájüregi pH hamarabb visszaálljon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.