Késésben van az Európai Unió a közös agrárpolitikával

A késlekedés oka, hogy Brüsszel jelentős változásokat tervez, amellyel az agrártámogatások aránya a büdzsében már csak 30% lenne.

Forrás: Karc FM2019. 02. 27. 14:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezetője a Karc FM-en elmondta: a mezőgazdaságnak járó uniós forrásokról már tavaly dönteni kellet volna, idén tavasszal pedig – a teljes költségvetés véglegesítése után – el kellene fogadni az alapelveket. Erre azonban nincs esély az európai parlamenti választás előtt. A késlekedés oka, hogy Brüsszel jelentős változásokat tervez, amellyel az agrártámogatások aránya a büdzsében már csak 30% lenne, holott ez valamikor 80%-ról indult.

A szakértő szerint az agrárpolitika súlya folyamatosan csökken az unióban, de a tagállamok most megállítanák ezt a folyamatot legalább egy ciklus erejéig, mert szükség van az uniós támogatásokra. Magyarországon is számos ágazat jövedelmét csak a támogatás képezi, – ha ez nem lenne, súlyos veszteségekkel tudnának csak termelni. Ez az életkörülmények romlásához is vezetne, így nagy jelentősége van az előttünk álló hónapoknak, hogy hogyan sikerül megvédeni a Közös Agrárpolitika jelenlegi szintjét és struktúráját.

Fórián Zoltán szerint erre nagy az esély, hiszen szinte nincs olyan uniós ország, amely maradéktalanul egyetértene a tervezettel. Úgy fogalmazott: nagyon erős ellenállás van a tagállamok között az ilyen mélységű reformokat illetően, amit az unió tervez. Nem véletlen, hogy Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta, hogy nem fogja megengedni az uniós büdzsé csökkentését. Ha viszont a franciák és a németek ebben egyetértenek, és a két legnagyobb tagállam mellett a V4-ek és még 17 tagállam is hangoztatja, hogy nem ért egyet a büdzsé csökkentésének, akkor biztos, hogy “sokat fog tompulni a reformtervezet és nem lesznek ilyen mélységű változások.”

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

https://www.mixcloud.com/karcfm/késésben-van-az-európai-unió-a-közös-agrárpolitikával-hangoló-2019-02-27-1/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.