Újabb forrás a vállalkozóknak

A Széchenyi Tőkealap-kezelő idén negyven ügyeleten keresztül több mint 11 milliárd forintot helyezne ki, a tervek szerint ez az összeg 2022-ig pedig elérné a hetvenmilliárd forintot — közölték kedden az állami vállalat vezetői. A kezelő az elmúlt évét sikeresnek ítéli meg, ám többen még mindig alulfejlettnek tartják a magyar kockázatitőke­-piacot. Így továbbra is szükség lesz az állami hátterű intézmények szerepvállalására.

Rácz Gergő
2019. 03. 06. 13:36
null
Az állami intézmény tavaly lezárt befektetései között akad fémmegmunkálással foglalkozó cég is Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. (SZTA) tavaly 39 vállalatban lévő kisebbségi tulajdonrészét értékesítette, csak az utóbbi öt hónapban tíz befektetést zárt le 2,8 milliárd forint értékben – mondta kedden újságíróknak Csuhaj V. Imre, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Az SZTA öt kockázatitőke-alapon keresztül 2019 és 2022 között hetvenmilliárd forintot tervez kihelyezni a hazai kis- és középvállalatok kö­rében. Tavaly is több beruházást zárt le az SZTA, Csuhaj elmondása szerint az érintett vállalatok informatikai, fémmegmunkálás, valamint gépjárműjavításban tevékenykednek. Idén a tervek szerint, 8-10 exitre (kiszállásra) van kilátás, körülbelül 1,6 milliárd forint befektetési értékben.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon miért annyira jelentős az állam szerepe a kockázatitőke-piacon, Csuhaj kifejtette: többéves működés után is úgy látszik, még mindig szükség van az ösztönzőkre annak érdekében, hogy vonzóvá váljanak a kockázatitőke-típusú céges befektetések, akár a lakosság körében is. Az olyanok pedig, mint az SZTA, társfinanszírozóként beléphetnek, csökkentve a kockázatot, amit a magánbefektető vállal. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, bőven van olyan befektetési lehetőség, ahol már amiatt esik el hozamtól a cég, mert saját működési politikája szerint csak kisebbségi tulajdonrészeket vesz, pedig vannak olyan finanszírozott cégek, ahol a sikerek nyomán ennél többet is érdemes lenne költeni.

Az állami intézmény tavaly lezárt befektetései között akad fémmegmunkálással foglalkozó cég is
Fotó: Kurucz Árpád

Mint azt a Magyar Nemzet érdeklődésére Török József, az SZTA üzletfejlesztési és startupigazgatója elmondta, a kockázatitőke-piacon bevett gyakorlat, hogy a megkeresések nagyjából egy-két százalékából lesz ténylegesen tranz­akció. Ehhez képest az SZTA esetében ennél jóval magasabb az arány, a Pénzügyminisztérium alatt működő alapkezelő nagyjából a megkeresések tíz százalékában vásárol tulajdonrészeket.

Bővült tavaly a ­Hiventures

A Magyar Fejlesztési Bank-csoporthoz tartozó Hiventures kockázatitőke-beruházó 2017-es indulásának évében 92 korai fázisú startupba fektetett – közölte lapunkkal a cég. Ezek a tőkebevonás hatására átlagosan 85 százalékkal nőttek 2018 végére, ami – figyelembe véve a nemzetközi számokat – kiemelkedő; különösen, hogy 75 százalékuk ekkor még a termékfejlesztés fázisában járt. 2018 végére a Hiventures már 177 start­upban vált kisebbségi tulajdonossá. A teljes portfólió ekkor 756 munkavállalót foglalkoztatott, 51 fő 25 évnél fiatalabb alapítót számlált és 1,2 milliárd forint exportárbevétele volt. Ha sikerül ezt a növekedési ütemet a későbbiekben is fenntartani, e cégek közül kerülhetnek ki a jövő Magyarországának meghatározó technológiai nagyvállalatai.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.