Folytatódik a kiköltözés a drága telkek miatt

Magyar Nemzet
2019. 04. 03. 17:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár nyolcszor annyit kérnek egy Budapesten meghirdetett telekért egy kisvárosban lévőhöz viszonyítva. Az Otthon Centrum (OC) elemzése szerint tavaly a fővárosban regisztrált 20-40 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárral szemben a kisvárosok piacán megszokott volt az ötezer forint alatti fajlagos ár. Ez egy átlagos, 800 négyzetméteres telek esetén 16-32 millió forintot jelent, szemben a kisvárosi négymillióval. A nagyobb régióközpontok telekpiacán négyzetméterenként átlagosan 10-15 ezer forintért értékesítették a telkeket 2018-ban, ami a példaként vett méret esetében 8-12 millió forintot jelent.

A fővárosban és az agglomerációban a telkek átlagára csaknem megduplázódott öt év alatt, és 2018-ra az értékesítési idő is jelentősen csökkent. Vidéken Debrecen és Szeged a legdrágább, mindkét településen 13 ezer forintot meghaladó négyzetméterár jellemző.

– Mindez hozzájárul a szuburbanizációs folyamathoz: a lakosság a nagyobb városokból kiáramlik a külső kerületekbe és a környéki településekre az elérhető ingatlan- és telekárak, valamint a kedvezőbb környezeti viszonyok miatt – mondta Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.

A Balaton környékén szabad telkek jellemzően már csak a vízparttól és a településközponttól távol eső részeken akadnak. De akár tízszeres árkülönbség is lehet: Révfülöpön pél­dául egy központi elhelyezkedésű telket négyzetméterenként 13 ezer, egy távolabb esőt viszont csupán 1400 forintért vásároltak meg tavaly.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.