Felértékelődik a jövőben a biomassza szerepe

Aktív szerepet kíván vállalni a hazai biomassza-alapú gazdasági átalakulás folyamatában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), figyelemmel a gazdálkodók érdekeire is – közölte a kamara.

Magyar Nemzet
2019. 05. 08. 7:34
null
Új gazdasági koncepció megújuló biológiai anyagokkal Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aktív szerepet kíván vállalni a hazai biomassza-alapú gazdasági átalakulás folyamatában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), figyelemmel a gazdálkodók érdekeire is – közölte a kamara. Ezért külön alosztály is alakult a szervezeten belül, amely azért fontos, mert a globális népességnövekedés és az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt komolyan felértékelődik a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban termelődő biomassza hatékony felhasználása.

A kamara szerint elsődleges fontosságú a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is megtermelődő, felhalmozódó biomassza mennyiségi és minőségi feltérképezése, és a fenntartható mezőgazdasági termelést nem veszélyeztető, többletként rendelkezésre álló biomassza mennyiségének meghatározása.

Új gazdasági koncepció megújuló biológiai anyagokkal
Fotó: Éberling András

Fontos a biomassza-alapú gazdaság koncepciójának terjesztése, alapelveinek kifejtése és a hazai agrárgazdasági környezettel való megfeleltetése; mindebben a jó gyakorlatok bemutatásának is kulcsszerepe van.

A NAK emlékeztetett: a világ népességének növekedése miatt 2030-ra előrelátha­tóan ötven százalékkal több élelmiszerre, 45 százalékkal több energiára és harminc százalékkal több vízre lesz szükség.

A biomassza-alapú gazdaság – amit sokan a jövő gazdaságának neveznek – egy új gazdasági koncepciót jelent, amelynek középpontjában áll a megújuló bio­lógiai alapú anyagok termelése és felhasználása.

Mindez magában foglalja a megújuló biológiai erőforrások termelését és azok átalakítását élelmiszerekké, takarmányokká, bioalapú ipari termékekké és bioenergiává.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.