Nagyon fogy az új állampapír

Az értékesítés második hetében is több száz milliárd forint lehetett az újonnan bevezetett lakossági állampapír forgalma – mondta a közmédiának Varga Mihály pénzügyminiszter.

Magyar Nemzet
2019. 06. 17. 10:09
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értékesítés második hetében is több száz milliárd forint lehetett az újonnan bevezetett lakossági állampapír forgalma – mondta a közmédiának Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hangsúlyozta, hogy az állampapírok iránti lakossági kereslet nem egyedülálló a világban, különösen ott nem, ahol a pénzügyi kultúra része az állampapírba fektetett megtakarítás.

Varga a kibocsátást az államadósság szerkezetének átalakításával indokolta. A kormány – mint fogalmazott – 2010 óta az államadósság csökkentésének érdekében alakította át a gazdaságpolitika kereteit, de fontos szempontnak tekinti az államadósságon belüli devizaarány további mérséklését is.

Nem mindegy az sem, hogy az ország külső hitelezőknek vagy saját polgárainak az adósa, ezért más országok is bevett eszközként tekintenek a lakosságot célzó állampapír-kibocsátásra – hangsúlyozta.

A tárcavezető arra számít, hogy az államadósság mértéke 2020 végére a GDP 67 százalékára eshet, és a következő években tovább csökkenhet.

Varga Mihály a gazdasági növekedést lendületesnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy Magyarország az általános európai lassulás ellenére tudott bővülést elérni. A gazdaság bővülésének köszönhetően minden területre több pénz jut, így többek között az oktatásra, az egészségügyre, a közbiztonságra és a környezetvédelemre is. Az adócsökkentési folyamat következő, már elfogadott elemei a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó mérséklése, és bővül a fejlesztési célú adókedvezmények hozzáférhetősége – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.