Nem megy ki a divatból az 1, 2, X

A tippmix és az online sportfogadás dinamikus fejlődése miatt kissé háttérbe szorult a totó. Mint megtudtuk, a Szerencsejáték Zrt.-nél ezzel együtt sincs napirenden a 72 éves múltra visszatekintő játék megszüntetése, sőt inkább fejlesztést tervez a cég. Jelenleg több mint 140 ezren totóznak heti rendszerességgel, a vállalkozó kedvűek néhány millióért szállnak versenybe: az elmúlt húsz év átlagos nyereménye ötmillió forintnál kevesebb volt.

Jakubász Tamás
2019. 08. 06. 5:45
null
A legtöbb telitalálat a Manchester–Tottenham meccsnél volt Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár végéhez közeledve egyre több országban megkezdődnek a nemzeti labdarúgó-bajnokságok, s ezek nemcsak a focibarátok, hanem a sportfogadók számára is kellő izgalmakkal szolgálhatnak.

A magyar szerencsejátékosok dönthetnek például a modern megoldások mellett és az interneten tehetik meg tétjeiket a legkülönfélébb meccsekre, de maradhatnak például a hagyományos megoldásnál, és kitölthetik az éppen aktuális totószelvényt is. Az elmúlt években komoly népszerűségre tett szert az online sportfogadás, így a Szerencsejáték Zrt.-nél arról tudakozódtunk, a focit kedvelő hazai sportfogadók érdekesnek tartják-e még ma is a 13+1 mérkőzésre tippet kérő totót.

A legtöbb telitalálat a Manchester–Tottenham meccsnél volt
Fotó: Reuters

Az állami tulajdonú játékszervező cégnél azzal kezdték, hogy a legfrissebb statisztika szerint idehaza heti rendszerességgel több mint 140 ezer ember totózik. Hozzátették: ugyan a totó szerte a világon kissé háttérbe szorult, de a játék továbbra is vonzó lehetőséget jelent egy stabil fogadói bázisnak. – Éppen ezért – közölték a cégnél – a totó megszüntetése nincs napirenden, sőt a Szerencsejáték Zrt. folyamatosan dolgozik játékainak a fejlesztésén, s ez alól a 72 éves múltra visszatekintő totó sem kivétel.

A társaságnál ennek kapcsán felidézték, hogy a totót nem sokkal a második világháború vége után, 1947. október 19-én vezették be idehaza. A játék szinte folyamatosan változott, 2-3 évente jelentős átalakításon esett át.

Némelykor a szelvényeket vagy a fogadási ajánlatban szereplő sportágakat módosították, máskor az alapjáték árát, netán a fogadási időszakokat, megint máskor a halmozódási szabályokat és a nyerőosztályok darabszámát.

Emellett a játékot magát is más-más intézmények szervezték: 1990. december 31-ig az Országos Takarékpénztár egyik egysége látta el a szükséges feladatokat, 1991. január elsejétől vette át a teendőket a Szerencsejáték Rt. Lényeges dátum 1996. február 24. is, akkor vonták ki a forgalomból a hagyományos, kézi feldolgozású szelvényeket, s azóta kizárólag gépi fogadások köthetők. 2011 elejétől kezdődően pedig egy héten kétszer is szerencsét próbálhatnak az érdeklődők a sportfogadás ilyen formájával.

A cégnél kitértek a nyereményekre is, elsőként azt említve meg, hogy 1998-tól napjainkig évente átlagosan több mint 600 darab 13+1 találatos szelvényt rögzítettek. A legtöbbet 1999-ben jegyezték fel, akkor egész évben 1386 alkalommal tippeltek hibátlanul a fogadók, legkevesebbszer – szám szerint 261-szer – pedig 2016-ban találtak telibe az arra vállalkozók.

Az egy fogadási fordulóban elért legtöbb telitalálat 2012. január 23-ra esett, akkor összesen 765 darab 13+1-es született – köszönhetően egyebek mellett a Manchester City és a Tottenham aktuális mérkőzésének, ahol a 95. percben megítélt és értékesített büntetővel alakult ki a végeredmény. A legnagyobb nyereményt 2013 nyolcadik játékhetében jegyezték fel, akkor több mint 57 millió forintra tett szert a helyesen tippelő játékos. A Szerencsejáték Zrt.-nél hozzátették: ez különösen nagy összeg volt, az elmúlt húsz év átlagos nyereménye ugyanis nem éri el az ötmillió forintot.

A múlt héten egyébként nem volt sem 13+1, sem 13 találatos szelvény, de 12 helyes tippet sem adott meg senki. 11 találatosból 32-t regisztráltak, a nyeremény 20 150 forint. A 10 találatos – amelyből 307 darab akadt – 4025 forintot ért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.