A világ legmodernebb utasszállítójával Szöulba

Heti háromszor repül a lengyel LOT Dreamlinere Szöulba a téli időszakban, a múlt heti járatnyitás alkalmával az első repülőúton lapunk tudósítója is ott volt a fedélzeten.

Fischer Patrícia
2019. 10. 01. 17:21
null
Az első osztályon fekvőhellyé alakíthatók az ülések Fotó: MTI/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg egy rövid, néhány órás repülőút esetében esetleg hajlandók vagyunk kompromisszumot kötni lábhely vagy fedélzeti étkezés tekintetében, egy tízórás interkontinentális repülésnél kardinális kérdéssé válik a kényelmes ülés vagy az elérhető szórakoztató elektronikai berendezések. A Boeing 787 Dreamlinerére három kategóriában lehet jegyet váltani: business, premium economy és economy. Még az utóbbi esetében is meglehetősen kényelmesek az ülések és viszonylag nagy lábhelyet biztosítanak, a premium economy osztályon kimondottan kényelmesen elfér még egy magasabb utas is, a business­osztályon pedig egyenesen ággyá alakíthatók az ülések. Míg az utóbbi két kategória üléseinél a képernyő az ülés karfájából húzható elő, addig a sima turistaosztályon az előző ülés háttámlájába építették be – ez akkor tud kellemetlen lenni, amikor a mögöttünk ülő az érintőképernyőn keresgéli az ízlésének megfelelő filmet vagy játékot. A filmválaszték egyébként viszonylag bőséges a prémium turistaosztály esetében, ám a hangminőség egy-két filmnél elég rossz volt. A karfába építették az USB-csatlakozót is, így tudjuk tölteni a telefonunkat is a hosszú út során.

Az első osztályon fekvőhellyé alakíthatók az ülések
Fotó: MTI/Földi Imre

Az ablakok a szokottnál jóval nagyobbak a Dreamlineren, sötétítésük elektronikus módon történik, és központilag is szabályozható – a több mint tízórás repülőút során a gép személyzete mesterséges éjszakát szimulált. Az alvásban nemcsak a lesötétített ablakok és a világítás tompítása segített, hanem a minden ülésnél megtalálható párna és takaró, valamint a kis neszesszerben kínált füldugó és alvómaszk is. Külön figyelmesség a LOT-tól a meleg zokni, ami szintén jól jön a hosszú út során, ébredés után pedig kedves meglepetés a szintén a csomagban található minifogkrém és fogkefe.

A prémium turistaosztály ételkínálatára nem lehet panasz: az étlapról még választani is lehet az egyik étkezés esetében nemzetközi, illetve koreai fogások között; ezek porcelántálakban érkeznek, az evőeszközök természetesen fémből készültek, és üvegpohárban kérhetjük az italokat. Rágcsálnivalókat pedig az út során bármikor szívesen hoznak a készséges utaskísérők.

A Boeing 787 Dreamliner a személyszállító repülőgépek csúcstechnikáját képviseli. Mindebből az utasoknak csak az tűnik fel, hogy a gép hihetetlenül csendes, alig jut be az utastérbe motorzaj. A fel- és leszállás során pedig alig tapasztalni döccenőt, a világ egyik legnagyobb polgári utasszállító repülőgépe rezzenetlenül teszi a dolgát a repülőtér betonján is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.