Befektetői lakásboom a Balatonnál

Ezres nagyságrendben épültek új lakások a Balatonnál az elmúlt időszakban, amelyek budapesti árakon kelnek el. Noha a nemritkán sokemeletes, helyi vitákat generáló fejlesztéseknek még nincs végük, azoknak nem csak helyben van hatásuk. Mivel a legritkább esetben szolgálják családok életvitelszerű ott lakását, a kedvezményes lakásépítési áfa kivezetésének is első számú okai lehettek: az ötszázalékos áfa célja ugyanis nem az volt, hogy nagybefektetőktől kisbefektetőkhöz kerüljenek új lakások százai, mindkét félnek busás nyereséget hozva.

2019. 11. 13. 5:45
null
Luxus, kényelem, wellness. Fő szempont a vízközeliség vagy legalábbis a rálátás a hullámzó magyar tengerre Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is gőzerővel folynak a Balaton partján zajló lakásépítések, noha az ötszázalékos forgalmi adó kivezetésével előbb-utóbb minden bizonnyal lecseng a nagy beruházási láz. Az elmúlt évek felfutása nem Budapesten, Pest megyében vagy éppen Győrött, hanem a Balatonnál volt a leglátványosabb. A nyaralóknak is feltűnik a sok toronydaru, az egyik évről a másikra feltúrt építési telkek, felhúzott sokemeletes társasházak. De itt szó szerint a látványról is szó van: most is parázs vitákat gerjeszt egy-egy fejlesztés, amely korábbi „örökpanorámát” vett el, és teljesen átalakítja a parti sávot.

Mivel a Balaton kiemelt üdülőhely, a nyaralási szokások minden jellegzetességét hordozza. Ez látszik az ottani új lakások értékesítésén is: elenyésző számban vásárol helyi, netán most valamely balatoni településre költöző az újonnan felhúzott társasházi ingatlanokból. Ehelyett kisebb arányban saját maguknak, illetve tágabb családjuknak nyári lakást vásárlók, nagyobb arányban pedig a nyáron a lakásokat kiadó befektetők találhatók a vevők között. A lakásépítések döbbenetes mértékéhez elég megnézni a Központi Statisztikai Hivatal adatait. Csak a 2018-as számokat nézve kiderül, hogy a magyar városok közül Siófokon adták el a kilencedik legtöbb új lakást, 195-öt, Balatonlelle pedig 109 lakással 15. a sorban. Ha azonban azt nézzük, hogy tízezer lakásra vetítve hány új lakást értékesítenek az adott településen, akkor magasan kiemelkedik az alig több mint ötezer lakosú Balatonlelle: ott 377 újlakás-értékesítés jut tízezer meglévő ingatlanhoz viszonyítva. Siófokon 139, ugyanakkor a legtöbb új lakással rendelkező budapesti XIII. kerületben ez a mutató mindössze 81. Összességében 2018-ban Budapest és Győr után Balatonlellén adták át a legtöbb új lakást, 278-at.

Luxus, kényelem, wellness. Fő szempont a vízközeliség vagy legalábbis a rálátás a hullámzó magyar tengerre
Fotó: Teknős Miklós

– A Balaton környéki újlakás-piac az idei őszre folyamatosan lassult, jóformán meg is torpant. Ez még nem az ötszázalékos áfa kivezetésének hatása, inkább annak tulajdonítható, hogy egyes befektetők nagyon elszálltak az árazással. Ugyanakkor az is jól látszik, hogy az áfaváltozás, valamint az egyre növekvő munkaerőköltségek és anyagárak miatt elvétve vannak olyanok, akik most keresnének telket vagy kezdenének neki a tervezésnek – mondta lapunknak ­Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodavezetője. A túl magas árak 1,2–1,5 millió forintos négyzetméterárat jelentenek, ráadásul olyan lakásprojektben, ahol az otthonok elég nagyok, tehát áruk 90-100 millió forintra rúg. Krausz Gábor szerint a déli parti átlagár így is budapesti árszínvonalat jelent: 850–950 ezer forintos négyzetméteráron veszik az újonnan elkészülő lakások többségét, de egyre gyakoribb a milliós négyzetméterár. – Azzal, hogy lett autópálya, a déli parton már nem csak Siófok áll a befektetők célkeresztjében. A déli parton elszórtan szinte nincs olyan település, ahol legalább pár tíz lakásos lakóépületek ne épültek volna az elmúlt években – magyarázta Krausz Gábor, hozzátéve, hogy a fő szempont a közvetlen vízpart, vagy legalábbis az, hogy kilátás legyen a tóra.

– Az északi parton kevesebb a sokemeletes társasházi fejlesztés, inkább kisebb, prémium kategóriás fejlesztések zajlanak, de azokból nagyon sok – fejtette ki érdeklődésünkre Rajczi Erika, az Openhouse balatonfüredi irodavezetője. Füreden és a várostól keletre rengeteg lakás épült az elmúlt években, és ezek között is vannak 100-150 lakásos fejlesztések. Az északi parton már az egymillió forintos négyzetméterár a kiindulópont, ennél alacsonyabb árral nem nagyon találkozni. Rajczi Erika ugyanakkor jelezte: a luxusingatlanok zöme befektetőkhöz kerül, nem véletlenül, mert mind cégek, mind magánszemélyek részéről óriási kereslet van a bérlésre – akár a nyári szezonban, akár egész évben.

– Az élet felgyorsult, sok szempontból leegyszerűsödött. Ezek az új ingatlanok azt a mai életérzést táplálják, hogy itt nem kell semmit csinálni a kikapcsolódáson kívül. Ha valaki egy ilyen ingatlant vesz, ott nem kell füvet nyírnia, kertet rendben tartania, ellenben porta­szolgálat, takarítás, wellnessrészleg és mélygarázs várja – fogalmazott Rajczi Erika. Ugyanakkor szerinte nagy kérdés, hogy mi lesz ezekkel az ingatlanokkal tíz év múlva, amikor az első problémák, az első felújítási, karbantartási kérdések előjönnek.

Szép házak kerestetnek

Három kategóriában keresi a legjobb, legszebb ingatlanokat a Balatoni Szövetség és a Nők a Balatonért Egyesület. Az Év balatoni lakóháza, az Év balatoni középülete és az Év gazdasági/üdülőépülete pályázatot 2018 után idén második alkalommal írták ki a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága támogatásával. A 2013. január 1-je után használatba vett épületekre benyújtott pályázatot a Magyar Építőművészek Szövetsége, az országos és az érintett megyei építészkamarák, valamint a két kiíró szervezet képviselőiből álló zsűri bírálja el. A díjazásra egymillió forint áll rendelkezésre, a pályázatokat december 15-ig kell benyújtani Azévbalatoni­háza.hu portálon. (G. J. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.