Pat Cortina negyedszerre is csodát tett a magyar jégkorongban

A magyar női jégkorong-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte Franciaországot a Klagenfurtban zajló divízió I/A világbajnokságon, és visszajutott az elitbe. Pat Cortina negyedszerre is csodát tett a magyar hokiban, korábban a férfiakkal 2008-ban, a hölgyekkel pedig 2019 után másodszor jutott fel az elitbe, női válogatottunk 2022-ben egészen a negyeddöntőig jutott a vb-n.

2024. 04. 27. 18:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar női válogatott szombat délután a Franciaország ellen mérkőzéssel fejezte be szereplését a divízió I/A világbajnokságon. A helyzet egyszerű volt: a mieinknek a rendes játékidőben kellett nyerniük ahhoz, hogy megelőzzék a franciákat és Norvégia mögött másodikként feljussanak az elitbe.

magyar női jégkorong-válogatott, Pat Cortina, Divízió I/A vb, feljutott, feljutás, elit
A Himnuszt éneklik a magyar válogatott játékosai. Forrás: Facebook/MJSZ

Nem kezdődött jól a találkozó, helyesebben pocsékul kezdődött… A franciák már az első percben megszerezték a vezetést Baudrit góljával. Utána sokáig semmi, aztán a magyar válogatott a harmadik harmad elején megfordította az állást. Jókai-Szilágyi Kinga még a második húsz perc legvégén, a 40. percben egyenlített, a 43. percben Seregély Míra góljával már mi vezettünk 2-1-re.

Nehéz percek a fordítás után

Ezután éppen Pázmándi ötperces büntetése miatt meleg perceket élt át a magyar válogatott, majd az utolsó két percre a franciák lehozták a kapusukat, de a magyar válogatott mindkét periódust kivédekezte, a kapuban Németh Anikó ezúttal is kiválóan védett.

A Pat Cortina vezette női válogatott 2-1-re megnyerte a mérkőzést, Norvégia mögött a második helyen zárja a tornát, így visszajutott az elitbe. A siker annál inkább bravúros, mert a legjobb magyar női hokis, Garát-Gasparics Fanni sérülés miatt nem játszhatott a világbajnokságon.

– El sem hiszem még, hogy sikerült – mondta érdeklődésünkre Mayer Fruzsina. – Az osztrákok elleni, pénteki meccs után csak éjszaka egykor kerültünk ágyba, ezért is kezdtük talán kicsit fásultan a mérkőzést. De aztán kipörgettük a savat a lábakból, és a másik két harmadban már jól játszottunk. Hihetetlen, hogy visszajutottunk az elitbe!

Pat Cortina, magyar női jégkorong-válogatott
Pat Cortina a magyar jégkorong legsikeresebb edzője. Fotó: Barry McCluskey / MJSZ

Pat Cortina a férfiak után a nők élén is bizonyított

Pat Cortina azzal írta be a nevét a magyar jégkorongba, hogy a férfiválogatott 2008-ban az ő irányításával nyerte meg a szapporói divízió I-es világbajnokságot és jutott fel a modern korszakban először az A csoportkéne nevezett elitbe.

2019-ben a női válogatott élére nevezték ki, s a hazai rendezésű vb-n a csapat győzött. Cortina 2020-ban klubkötelezettsége miatt szerződést bontott a magyar válogatottal – 2021-ban Lis Haley-vel maradt benn a csapat az elitben kilencedikként –, de 2022 márciusában visszatért, s a mieink egészen a negyeddöntőig jutottak a vb-n, s ott is csak az Egyesült Államok állította meg őket. Tavaly ugyancsak Kanadában, Bramptonban a mieink az első fordulóban 4-2-re legyőzték a franciákat, ám az utolsó fordulóban a németek elleni sorsdöntő meccsen 2-1-re kikaptak és kiestek. Pat Cortina ennek dacára élvezte a szövetség bizalmát, s lám, milyen jó döntés volt, hogy maradt, a magyar válogatott egyből visszakerült a legjobbak közé.

Nem is vitás, Pat Cortina a magyar jégkorong történetének legsikeresebb edzője.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.