Óvatosan a hitelkiváltással!

A bankoknál elérhető termékek korántsem támogatják minden esetben ezt a megoldást.

Horváth Éva
2020. 05. 05. 11:11
null
Nagy vonzerőt jelent az ideiglenes kamatplafon Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosságnak szóló kormányzati intézkedések nyomán több banknál év végéig legfeljebb 5,9 százalékos teljes hiteldíjmutató (thm) mellett lehetséges fogyasztási típusú hiteleket igényelni. Mivel ennyiért nem akármikor lehet kölcsönhöz jutni, többen elgondolkodhatnak azon, hogy érdemes-e a kedvezményes konstrukcióval kiváltani egy korábbi, jóval magasabb kamat mellett felvett hitelt. A bankoknál elérhető termékek azonban korántsem támogatják minden esetben ezt a megoldást.

A korábban felvett személyi kölcsönök kamatához képest a jelenlegi 5,9 százalékos (0,9 százalékos jegybanki alapkamat plusz legfeljebb öt százalék) teljes hiteldíjmutató-plafon biztosan alacsonyabb, ám a jogszabály az egyéb banki kitételekről nem rendelkezik. Így, bár a hitelkiváltás praktikus megoldás lehet, előtte érdemes alaposan tájékozódni: egyáltalán igénybe vehető-e az új kölcsön a banknál egy korábbi termék kiváltására, s ha igen, vajon megéri-e felvenni? Miután a kedvezményes, 5,9 százalékos árazás csak év végéig érvényes, cseppet sem mindegy, hogy a meglévő, drágább hitel törlesztéséből mennyi van még hátra.

A hitelkiváltás lehetőségének mérlegelésekor meghatározó az is, hogy az új hitel esetében mennyi lesz a teljes visszafizetendő összeg a futamidő alatt, mennyi a hitelkiváltás díja, ami bankonként és hitelenként változik. Ugyanakkor a végtörlesztés díja a szabályok szerint nem lehet magasabb, mint a visszafizetett összeg két százaléka. Az pedig az ügyintézés szempontjából különösen a járvány idején csábító, hogy a gyakorlatban hitelkiváltáskor az ügyfélnek csak a kiváltó hitelt kell intéznie, a régi kölcsön lezárását a két bank koordinálja egymás között – mutat rá összefoglalójában a Bank360.hu. A hitelezési szakportál adatbázisa szerint a Raiffeisen Bank például egyértelműen kiköti, hogy az új kölcsön nem használható sem saját, sem idegen bank által nyújtott korábbi hitel kiváltására.

Nagy vonzerőt jelent az ideiglenes kamatplafon

A CIB Bank és az Erste Bank engedi a hitelkiváltást, de csak abban az esetben, ha a régi hitel idegen banké. A CIB emellett azt is kiköti, hogy az új kölcsön csak 300 ezer és ötmillió forint közötti összegnél vehető igénybe, ám azzal ki lehet váltani más bankok személyi kölcsönei mellett a folyószámlahitelt és a hitelkártya-tartozást is. Az MKB Bank esetében, ha a cél hitelkiváltás, akkor az igényelt hitel összege nem haladhatja meg a kiváltandó hiteltartozás és a kiváltás során megfizetendő előtörlesztési díj együttes összegét. Tehát vagy a személyi kölcsönt, vagy hitelkiváltást lehet választani. Az UniCredit sem zárja ki a hitelkiváltás lehetőségét, ám kiköti, hogy csak azok vehetik fel az 5,9 százalékos kölcsönt, akik számlát is vezetnek a banknál.

Az OTP Bank, a K&H Bank, a Budapest Bank és a Takarékbank egyaránt lehetővé teszi, hogy az új kölcsönt hitelkiváltásra is használhassa az ügyfél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.