Az adósok zöme halasztott

A lakossági ügyfelek kétharmada és a vállalati adósok négyötöde döntött a halasztás mellett.

Magyar Nemzet
2020. 06. 07. 19:15
null
2020.03.19. Budapest Korona vírus, BUdapest, bankok, banki kölcsön moratórium. Fotó:Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakossági ügyfelek kétharmada és a vállalati adósok négyötöde, összesen több mint 2,7 millió ügyfél választotta a hiteltörlesztési moratóriumot június elejéig – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. A lakossági hiteladósok 65,5 százaléka és a vállalati ügyfelek 79 százaléka döntött a március 19-től bevezetett fizetési halasztás igénybevétele mellett. A mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződésből csaknem 2,5 millió ügyfél választotta a fizetés átmeneti felfüggesztését, míg a mintegy 285 ezer vállalati hitelszerződés esetében több mint 225 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A jegybank a közleményében emlékeztetett, hogy már a törlesztési moratórium elrendelésekor hasonló arányokra számított.

A jogosult 6796 milliárd forintnyi háztartási hitelállományból 3855 milliárd forintnyit érint a moratórium, a 9692 milliárd forintnyi összes vállalati hitelállományból pedig 5208 milliárdnyit – idézte a távirati iroda az MNB-t. Az adatokból az is kiderül, hogy ügyfelek inkább az átlaghoz képest alacsonyabb összegű hitelek esetében vették igénybe nagyobb arányban a törlesztési moratóriumot. Mindkét ügyfélkör esetében tehát a sérülékenyebb, az állami beavatkozásra leginkább rászoruló társadalmi csoportokat segíthette az intézkedés – összegezte a tapasztalatokat a jegybank. A moratóriumnak köszönhetően megközelítőleg kétezermilliárd forint maradt a családoknál és a vállalatoknál. Nem kellett a megtakarításokhoz nyúlniuk, és az ügyfelek a törlesztések helyett azonnal felhasználható pénz révén jelentős összegekhez jutottak hozzá.

A kormány nagyon gyorsan és jól reagált egy nem várt eseményre az MNB, valamint más szereplők által is ajánlott hiteltörlesztési moratórium bevezetésével – összegezte az eredményeket Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke még az M1 pénteki műsorában. Ez azt jelenti, hogy nem kell a tartalékokat felélni, nem biztos, hogy elbocsátanak munkavállalókat, nagyobb esély van arra, hogy ezt az átmeneti időszakot átvészelje a teljes gazdaság, majd a vállalkozások újult erővel, nagy lendülettel indulhassanak neki a következő hónapoknak, éveknek – fogalmazott a szakember.

Az alelnök az MTI tudósítása szerint beszélt arról is, hogy várhatóan januártól indul élesben a minősített fogyasztóbarát termékcsalád harmadik eleme, a minősített fogyasztóbarát személyi hitel, a bankok akkortól pályázhatnak a minősítésre. Eddig két minősített terméket vezettek be: a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt és a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.