Újabb fellendülés előtt áll a telekommunikációs szektor

A világjárvány idején felértékelődött a telekommunikáció minden formájának amúgy is növekvő szerepe, és ez vélhetően a jövőben is így lesz. Nagy lökést ad a fejlődésnek az 5G-hálózat elterjedése, emellett az amerikai állami infrastruktúra-fejlesztési csomagból is bőven juthat a szektornak.

Fellegi Tamás Péter
2021. 03. 29. 8:00
Irancell Ran The First 5G Mobile Network In Iran
An Iranian man wearing a protective face mask looks on as he walks past a 5G logo at the Irancell mobile network company stand in the sixth Iran’s Internet of Things exhibition (IoTex 2021) in Tehran International Exhibition Center on February 16, 2021. Iran’s first 5G network has ran by the Irancell company which is an Iranian telecommunications company that operates Iran's largest 2G-3G-4G-4.5G also 5G mobile network, and fixed wireless TD-LTE internet services. (Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto) (Photo by Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Morteza Nikoubazl Forrás: AFP/NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a most zajló, remélhetőleg hamarosan kontroll alá vont világjárványt nem lehetett volna átvészelni sokkal több haláleset vagy a gazdaság és az alapvető ellátások teljes összeomlása nélkül, ha a telekommunikáció nem áll a jelenlegi, fejlett szinten. Széles sávú internet nélkül nem lehetett volna megszervezni a távmunkát, a tömeges áruházi jelenlét nélküli kereskedelmet, és más olyan dolgokat, amelyek úgy csökkentették a közvetlen emberi kontaktusok számát, hogy közben csak a gazdaság egy részének kellett leállnia.

A rendszerre nehezedő terhelés ugyanakkor már-már kifeszítette a távközlési és internetes hálózat határait, ezért megnőtt a jelentősége a kapacitások és a mobil sávszélesség növelésének is, amit az 5G fog megteremteni. Az ötödik generációs mobilhálózatok kiépítése éppen csak elkezdődött, és míg korábban még az a kérdés is felvetődött, hogy egyáltalán ki lesz-e használva a kapacitása, megéri-e a komoly beruházás, ma már egyértelmű, hogy nagyon is szükség van rá. A legtöbb iparági elemző arra számít, hogy komoly fellendülést hoz a telekommunikációs szektor vállalatainak, legyenek azok az eszközök gyártói vagy maguk a szolgáltatók.

A járvány nem állta útját a technológia fejlődésének
Fotó: AFP/NurPhoto/Morteza Nikoubazl

Az 4G-rendszer 2010-ben indult, és meghozta azt az áttörést, ami ahhoz volt szükséges, hogy az akkor elterjedni kezdő, internetezésre teljes körűen alkalmas, akkor okostelefonnak elnevezett eszközök tömegesen elterjedjenek. Az 5G óriási ugrást ígér sebességben, reakcióidőben, és így kiszolgálhat minden, nagy sávszélességet igénylő alkalmazást, ráadásul másodpercenként gigabájtban mérhető letöltési sebességgel, mégpedig akár több tíz milliárd kapcsolódó szerkezet vagy okoseszköz esetében.

Akik vállalati szinten komolyan profitálhatnak ebből, azok egyrészt az üzemeltetési eszközök gyártói, mint az Ericsson, vagy az egykor legendás mobiltelefon-üzletágától megvált és a hálózati eszközök gyártásában jeleskedő Nokia, illetve a piacon szélesebb termékpalettával jelenlévő Qualcomm.

Az első két cég piaci kapitalizációja ugyan mindössze 15-20 milliárd dollár, ám hosszú az előttük álló lehetőségek sora, így részvényeik árfolyama előtt is lehet még tere a növekedésnek.

A távközlési szolgáltatók esetében vélhetően elsősorban a vállalati ügyfelek irányából fog nőni az árbevétel és a profit, hiszen ezen cégek költenek szívesen erre a területre, kiváltképp, ha részben hosszabb távon is fennmarad a home office intézménye. Ugyanakkor a lakossági bevételek is növekedhetnek, miután sokan szánnak többet erősebb hálózatra nagyobb sebességgel, arról nem is beszélve, hogy sokan többféle okoseszközt is üzemeltetnek háztartásukban, amelyek igénylik is a nagyobb kapacitást. A távközlési szektor részvényeinek az utóbbi időben tapasztalt erősödése valószínűleg részben az 5G-vel kapcsolatos várakozásoknak köszönhető, és elemzők úgy gondolják, hogy a Magyar Telekomnak is komoly profitnövekedést hozhat az új hálózat.

Végül érdemes megemlíteni Joe Biden amerikai elnök négyezer-milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési csomagját, amely ugyan elsősorban a közlekedési infrastruktúrára irányul, de a távközlési beruházások is helyet kapnak benne. A szektor így külön támogatáshoz jut az Egyesült Államokban, és a cégek ebből világszerte profitálhatnak akár beszállítóként is. Emellett a várható amerikai fejlesztési hullám értelemszerűen lökést adhat a szektor infrastrukturális beruházásainak más országokban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.