Civilek Elon Musk űrhajóján

Miután Jeff Bezos és Richard Branson maguk is részt vettek a társaságaik által szervezett első űrugráson, Elon Musk cége igazi űrutazásra küldött négy civilt, akik azért nem teljesen zöldfülűek, hisz repülőgép vezetésében van már gyakorlatuk.

Fellegi Tamás Péter
2021. 09. 17. 11:55
null
US-SPACE-SPACEX-INSIRATION4 Fotó: CHANDAN KHANNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga Elon Musk ugyan még nem járt az űrben – talán mert az igazi, Föld körüli pályán, teljes súlytalanságban történő űrutazás több felkészülést igényel, mint az űrugrás, ahol az egész utazás nem több mint fél óra, a súlytalanság pedig egy-két percig tart – de cége négy civilt küldött az űrbe.

Szerdán négy főből álló személyzettel elindult a SpaceX Crew Dragon típusú űrhajója, hogy három napot töltsön Föld körüli pályán.

A civilekből álló legénység február óta készült az útra, és az indulás előtti napon találkoztak a cégvezetéssel, köztük magával Elon Muskkal is.

A Crew Dragon űrhajót a NASA támogatásával fejlesztették ki, és eddig a NASA tíz profi űrhajósa utazott vele. A mostani út, ami az Inspiration4 nevet kapta, azt akarja bizonyítani, hogy mostantól majdhogynem bárki jegyet vehet majd egy magáncég űrhajójára. A fő finanszírozó a legénység vezetője, Jared Isaacman vállalkozó volt, aki ugyan az űrhajózásban civil, de utas­szállító és katonai repülőgépet már számtalanszor vezetett, mivel 1999-ben alapított pénzügyi vállalkozásának vezetése mellett pilóta is.

Rajta kívül az utasok között van még Hayley Arcenaux, egy 29 éves nő, aki tízéves korában csontrákban szenvedett, aminek következményeként egyik lába egy része nem kevés fémet tartalmazó protézisből áll. A harmadik utas, az 51 éves Sian Proctor a negyedik színes bőrű nő, aki űrutazáson vesz részt: egy on­line üzleti versenyen nyerte az utat, amelyet Isaacman cége szervezett. A negyedik utas egy 42 éves, korábban Irakban szolgált pilóta, akit hetvenkétezer jelentkező közül választottak ki.

A négyfős személyzet, amint látszik, azért rendelkezik repülővezetési tapasztalattal, és nem is csak utasként vesznek részt az úton, hanem vezetik is az űrhajót, amennyire ez szükséges. Így azért nem tekinthetők teljesen turistáknak, de tény, hogy egyikük sem képzett űrhajós, erre az útra külön tanfolyamon készítették fel őket.

Az űrhajó 575 kilométeres magasságban áll Föld körüli pályára, ahol az utasok három napot töltenek a súlytalanság állapotában. Hogy az utazás Elon Muskhoz méltóan teátrális legyen, az űrhajósokat egy Tesla Model X szállította az öltözőből a kilövőálláshoz. A Falcon–9 típusú, többször használható rakétát indulás előtt harmincöt perccel csatlakoztatták az űrhajóhoz, és miután feladatát elvégezte, azaz néhány perc alatt kellőképpen felgyorsította és megfele­lően magasra juttatta a járművet, rögtön vissza is tért a számára kijelölt, az Atlanti-óceánon úszó platformra.

(Borítókép: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.