Elstartolt az Európai Űrügynökség magyarországi üzleti inkubációs programja

A kormány augusztusban fogadta el Magyarország űrstratégiáját.

Magyar Nemzet
2021. 09. 09. 20:13
null
Világûr, 2020. július 10. Az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) által közreadott, a Nemzetközi Ûrállomásról készített felvétel a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös (b) a Föld felett halad el 2020. július 5-én. MTI/AP/Amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indul az Európai Űrügynökség (ESA) magyarországi üzleti inkubációs programja, a megnyitót a programot vezető Design Terminál csütörtökön tartotta Budapesten. Az eseményen Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos kiemelte: a dimenzióváltás kapujába érkezett a szektor.

Felidézte, hogy Magyarországon az űrkutatás és az ehhez kapcsolódó űrtevékenység legalább 75 évre nyúlik vissza, ezalatt folyamatos és magas szintű teljesítményt nyújtott a szektor, illetve az ott dolgozó tudósok és mérnökök. 

A miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy augusztusban a kormány elfogadta Magyarország űrstratégiáját.

Ferencz Orsolya úgy fogalmazott: mindenki napi szinten kapcsolatban van a világűrrel az eszközein, az igénybe vett szolgáltatásokon keresztül. Rámutatott: a szektor kiemelten fontos, folyik a második űrverseny, egy felelős országnak ebben része, szerepe, feladata van. Magyarország erre vállalkozik, ennek részeként indul el az ESA magyarországi inkubációs programja – hangsúlyozta.

Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője elmondta: 

a programból induló vállalkozásokat (startupokat) támogatnak 12-24 hónapig, a programba bekerülők ötvenezer eurót is kaphatnak, amelyet kutatásra fordíthatnak. Emellett a többi között iparági szakértők segítik őket, üzleti mentorálást és technikai támogatást is igénybe vehetnek.

A Design Terminál tájékoztatója szerint az ESA BIC Hungary fő célja sikeres űripari startupok fejlesztése, valamint egy űripari közösség létrehozása és megerősítése Magyarországon. A programba startupok és természetes személyek jelentkezhetnek olyan termékkel, folyamattal vagy szolgáltatással, amely egy új technológiai találmányon alapul, vagy egy már létező technológia újszerű alkalmazása.

Borítókép: MTI/AP/NASA 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.