Veszélyben a zöldborsó és a csemegekukorica

A klímaváltozás miatt veszélybe került a hazai zöldborsótermesztés. A tovagyűrűző hatások a konzervipart is fenyegetik.

Nagy Kristóf
2021. 10. 10. 6:57
20200920 Békéscsaba Exkluzív gyárlátogatással egybekötött sajtótájékoztató a békéscsabai Bonduelle gyárban. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már rövid távon is veszélyezteti a hazai ipari zöldségtermesztést, vagyis elsősorban a zöldborsót és a csemegekukoricát a klímaváltozás és az egyre szélsőségesebb időjárás. A FruitVeB idei körképé­ben arra figyelmeztet: a zöldborsónál sűrűsödnek leginkább azok a gondok, amelyek miatt már az ágazat működőképessége is veszélybe került.

A zöldborsó- és csemegekukorica-termesztés stratégiai ágazat Magyarországon: a hazai hűtő- és konzervipar alapanyag-felvásárlásának hetven-nyolcvan százalékát e két növényfajta adja. Ha a zöldborsótermesztés jelentősen visszaesne, magával rántaná a rá épülő másodvetésű csemegekukoricát is. Ennek következtében mintegy másfél hónappal lerövidülne a konzerviparban a feldolgozási szezon, és kiesne a hazai alapanyag harminc-negyven százaléka. Ekkora kiesés mellett a hazai hűtő- és konzervipar elveszítené a versenyképességét.

Az ipari zöldségtermesztés évek óta problémákkal küzd, ezeknek a megoldását az idei szezon sem segítette – mutatott rá a zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet. Ennek oka, hogy már a tavaszi termeltetési szerződésekkel összefüggő tárgyalások során eldőlt, hogy – az előző évek rossz terméseredményei után visszaeső termelői kedv miatt – sok feldolgozó nem tud elegendő zöldborsóra szerződni. Az alapanyaghiány mellett így már előre látható, hogy csemegekukoricából is kisebb lesz a termés.

Az idei szezonban szinte végig kedvezőtlen volt az időjárás. A kifejezetten hideg április–májusi időszak miatt a zöldborsó és részben a korai fővetésű csemegekukorica lassan fejlődött. Így elsősorban a zöldborsó betakarítása mintegy tíznapos csúszással kezdődött, ami szintén ekkora késést okozott a feldolgozóknál. 

A zöldborsószezon lerövidülése az egyébként is szűkös másodvetésű csemegekukoricában további késedelmet vagy területi kiesést okoz.

A hideg tavaszi hónapokat extrém hőség követte júniusban. Ezzel tovább rövidült az egyébként is rendkívül szűkös zöldborsó-betakarítási időszak. A borsó gyors öregedése gyakorlatilag megoldhatatlan kihívást jelentett a termesztőknek. A folytatódó hőség a csemegekukoricát is károsította. A szélsőséges időjárás így 2021-ben is óriási mennyiségi kiesést okozott a gazdáknak és a feldolgozóknak.

A kiszámíthatatlan klimatikus és piaci hatások miatt idén már tíz-húsz százalékkal csökkent a zöldborsó és a csemegekukorica vetésterülete az előző évekhez képest.

A zöldborsó vetésterülete 18–21 ezer hektár, átlagos termésmennyisége 80–120 ezer tonna. Csemegekukoricát 30–35 ezer hektáron termesztenek, átlagos mennyisége 500–550 ezer tonna.

Borítókép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.