Az egész világot sokkolja az árak emelkedése

Évtizedek óta nem volt ilyen magas az infláció, világszerte küzdenek az elszálló árakkal.

Magyar Nemzet
2022. 02. 04. 11:30
OECD
Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben átlagosan 6,6 százalék volt az éves szintű fogyasztói áremelkedés decemberben a novemberi 5,9 százalék után az OECD országaiban.

Harminc éve nem volt ilyen magas a szervezet országainak átlagos inflációja. Az 1991 óta nem tapasztalt 6,6 százalékos adathoz nagyban hozzájárul, hogy Törökországban 36,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Törökország nélkül számolva a többi tagország inflációja is magas volt, 5,6 százalék decemberben, ami 0,3 százalékkal magasabb a novemberi adatnál.

Az élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció 4,6 százalék volt decemberben az egy hónappal korábbi 3,9 százalék után. Az OECD-országokban tavaly átlagosan négy százalék, 2000 óta a legmagasabb volt az infláció, jóval magasabb a 2020. évi 1,4 százaléknál. 

Tavaly az energiaárak 1981 óta a legnagyobb mértékben, 15,4 százalékkal emelkedtek, míg 2020-ban még 6,5 százalékkal csökkentek.

2021-ben a maginfláció 2,9 százalék volt az egy évvel korábbi 1,8 százalék után. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex az eurózónában 5 százalék volt decemberben a novemberi 4,9 százalék után, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 2,6 százalékon maradt. Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes számításai szerint a HICP növekedése 5,1 százalékra gyorsult januárban, miközben a maginfláció 2,3 százalékra lassult.

A G20-országokban az infláció decemberben 6,1 százalékra emelkedett az előző havi 5,9 százalékról. Különösen Indiában nőttek a fogyasztói árak, a novemberi 4,8 százalékról 5,6 százalékra decemberben, Dél-Afrikában 5,9 százalékra 5,5 százalékról és Indonéziában 1,9 százalékra 1,7 százalékról.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.