Erős nyárra készülnek a légitársaságok

Ha nem történik rendkívüli esemény az év végéig, az európai utasforgalom 2022-ben eléri a 2019-es szint 84-96 százalékát – állítja az Eurocontrol, a kontinens légiforgalmi irányító szervezete. Az első három hónap adatai biztatóak, a Ryanair és a Wizzair egy-egy márciusi héten már meghaladta a válság előtti teljesítményét.

2022. 04. 09. 6:52
null
Budapest, 2018. május 3. A LOT lengyel légitársaság B787 Dreamliner típusú, New Yorkba induló repülõgépe felszáll a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtérrõl 2018. május 3-án. Ezen a napon a LOT Budapest-New York járatának elindítása alkalmából sajtótájékoztatót tartottak a repülõtéren. A járatindítással hét év után ismét van közvetlen repülõjárat az Egyesült Államok és Magyarország között. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban tette közzé legújabb prognózisait az Eurocontrol, amelyek azt mutatják, hogy az utasforgalom az év végére csaknem visszatér a járvány előtti mértékhez. A légiirányítók több forgatókönyvet is készítettek, a mértéktartó, realista változatot véve alapul a forgalom áprilistól folyamatosan nőhet, augusztusban pedig elérheti a 89 százalékot. Ezt követően decemberig kilencven százalékon állhat, amikor eléri a csúcsot, a 2019-es forgalom 92 százalékát. Ez 9,3 millió járatot jelentene.

Az olyan légitársaságok, mint a Ryanair, az EasyJet , a Wizz, a Turkish Airlines és a Lufthansa jelenleg is lendületesen bővítik kapacitásukat, felkészülve az erős nyári szezonra.

Eamonn Brennan, az Eurocontrol főigazgatója szerint az elemzés figyelembe vette az ukrajnai válságnak a hálózatra és az üzemanyagárakra gyakorolt ​​hatását. Azt is elmondta a Schengenvisainfo.com kérdésére, hogy a légitársaságok igyekeznek a kapacitásaikat bővíteni, egyikük-másikuk már felülmúlja a járvány előtti szinteket.

A két nagy ultradiszkont légifuvarozó már meghaladta a járvány előtti forgalmát. Fotó: Magyar Nemzet/Éberling András

– Az emberek nagyon szeretnének repülni, és sokaknak erre most lesz először módja a járvány kezdete óta. A 2019-es forgalom legalább kilencven százalékának elérése a nyári csúcsidőszakokban erősen valószínű – mondta Brennan. Az előrejelzések az Eurocontrol és a légitársaságok együttműködése alapján készültek. Az elemzés elkészítésekor összevetették a fuvarozók tervezett férőhelyét, a legfrissebb aktuális adatokat és a korábbi hálózati trendeket.

Az Eurocontrol rendszeresen három forgatókönyvet tartalmazó jelentést ad ki, egy derűlátó, egy realista és egy pesszimista változatot. A derűlátó forgatókönyv szerint nyáron 95 százalékra növekszik az utasforgalom, a legtöbb globális járat újraindul, és ha nincs további fékező hatás a nyár utáni időszakban sem, úgy az év végére a személyszállítás nagyjából a pandémia előtti szintre kerül. De, mint hangsúlyozzák, ez az az eset, amikor nem történik semmi rendkívüli esemény a világban. Tekintettel az elmúlt két-három év történéseire, ez az optimista változat, de 

lehet, hogy tényleg egyetlen új Covid-változat sem tűnik fel, az orosz–ukrán konfliktus sem eszkalálódik, és akkor a nemzetközi járatok újraindulhatnak.

A realista forgatókönyv szerint a forgalom idén nyárra a 2019-es szint körülbelül kilencven százalékára fog visszatérni, és az év végéig változatlan marad, az Európán belüli utasszám visszaáll a normális szintre, vagy akár meg is haladja a világjárvány előtti szintet, és a hosszú távú forgalom is fokozatosan visszatér. A pesszimista forgatókönyv a nyárra lassabb, a 2019-es szint maximum 83 százalékát jelentő visszaállást valószínűsít, bizonyos kockázatokkal, amelyek a nyár utáni időszakban zuhanást idéznek elő, és az év végére így csak részleges lehet a kilábalás. Brennan úgy látja, 

a geopolitikai zűrzavar mellett a fellendülést a munkaerő hiánya fékezheti leginkább. Különösen a repülőtereken, olyan kulcsfontosságú beosztásokban, mint a biztonsági átvizsgálást végzők vagy a földi kiszolgálók, súlyos munkaerőgondok jelentkezhetnek.

Március végén az Eurocontrol kiadta a 2022-es év eddigi eredményeit átfogó értékelését is. Az egyik adatsor azt mutatja, hogy márciusban a tényleges forgalom elérte a 2019-es számok 76 százalékát. A jelentésből az is kiderül, hogy a március 24–30-i héten a Ryanair átlagos napi 2503 járata 13 százalékkal haladta meg a 2019-es mértéket. Rajta kívül a Wizzair volt az egyetlen a legjobb tíz légitársaság közül, amely növekedést produkált a vizsgált időszakban. A legnagyobb forgalmat lebonyolító járatok az Egyesült Királyságban közlekedtek, a legforgalmasabb légikikötő pedig Amszterdam volt, ezt követi az IGA Istanbul, a Paris CDG és a London Heathrow.

Borítókép: A LOT lengyel légitársaság transzatlanti járata felszáll Ferihegyen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.