Csak elektromos buszokat gyártana 2030-ra a Daimler

A Daimler nemcsak elektromos buszt értékesít, hanem a hozzá tartozó infrastruktúrát is.

Magyar Nemzet
2022. 05. 02. 15:05
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak teljesen elektromos hajtású városi buszokat tervez 2030-ra értékesíteni a Daimler német járműipari konszern buszgyártó részlege, a Daimler Buses Európában – jelentette be Till Oberwörder, a részleg igazgatója hétfőn.

A távirati iroda közlése szerint a részlegvezető kiemelte: beruházásaikat arra összpontosítják, hogy az évtized végére teljesen elektromos járművekre álljon át a buszgyártó részlegük Európában. 

A Daimler Buses 2018-ban mutatta be a teljesen elektromos eCitaro városi autóbuszt. Oberwörder elmondta, hogy elégedett a modell piaci sikerével: jelenleg több mint 600 eCitaro közlekedik Európa útjain. Nem részletezte viszont az elektromos buszok részarányát a tavaly 18,7 ezres értékesítésen belül.

A belső égésű motorokhoz képest még mindig alacsony az elektromos meghajtású buszok aránya. 

A Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége szerint a németországi utakon tavaly ősszel közlekedő 35 ezer buszból 1200 volt elektromos hajtású. Oberwörder hangsúlyozta, hogy 

a közlekedési átálláshoz nem elég elektromos buszokat gyártani, hanem meg kell teremteni az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúrát is. Át kell alakítani az autóbuszdepókat, fel kell szerelni töltési berendezésekkel és a javítóműhelyeket is az elektromos járművek kiszolgálásra kell átalakítani. A Daimler Buses ezért nemcsak magát a járművet kínálja, hanem az üzemeltetéséhez szükséges teljes csomagot is, egy e-rendszert.

A Daimler mindazonáltal továbbra is foglakozik a hagyományos belső égésű motorral hajtott járművek továbbfejlesztésével, beleértve a buszokat is. Oberwörder szerint az elektromos mobilitás terén a városi buszok rendelkeznek a legnagyobb növekedési potenciállal.

Borítókép: A Volánbusz is használja az eCitaro e-autóbuszt (Fotó: MTI/Nyíregyháza.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.