Dübörög a csipgyártó, nem esett vissza a számítógépek piaca

Közzétette negyedéves jelentését az AMD, az Intel után a második legnagyobb cég, amely csipeket és processzorokat gyárt a számítógépekhez. A kereslet erős, nem mutatkozik járvány utáni visszaesés a gépek piacán.

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 05. 6:05
GERMANY-US-IT-CHIP-COMPANY-AMD
GERMANY-US-IT-CHIP-COMPANY-AMD Fotó: NORBERT MILLAUER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AMD egy év alatt 71 százalékkal növelte negyedéves árbevételét, ami így 5,89 milliárd dollár lett, szemben az 5,52 milliárdos elemzői várakozásokkal, a jelenlegi negyedévben pedig már 6,5 milliárd dollárra számít a cég. A nyereség még erősebben, 117 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, részvényenként 1,13 dollár lett, míg az elemzők csak 0,91 dollárra számítottak.

Az egyik legsikeresebb terület a nagy teljesítményű szerverek szegmense, ahol az AMD komoly konkurense az Intelnek, és sikerült is most növelni részesedését. Emellett az egyéni használatra szánt laptopok, számítógépek piaca is erős, az ezekhez szükséges alkatrészekből is nagy az igény az AMD-nél. Sokan arra számítottak, hogy a pandémia idején tapasztalt fellendülés után visszaesik ezen gépek piaca, azonban az AMD jelezte, hogy 

nem tapasztal ilyen folyamatot, 

miközben az Intel korábban publikált jelentésében a kereslet visszaesését észlelte.

 

Különösen erős volt a felhőalapú szolgáltatásokhoz szükséges szerverek iránti igény, ennek árbevétele 88 százalékkal 2,5 milliárd dollárra nőtt az AMD-nél. Mindez azt mutatja, hogy miközben a keresleti oldal is egészséges, a nyersanyagellátással sincs különösebb gond, hisz a cég a megrendeléseket gond nélkül teljesíteni tudja. Ez azt is jelezheti, hogy a csiphiány a gyártás felfutása miatt lassan véget érhet más iparágakban is.

A bruttó marzs 48 százalékra nőtt a cégnél, ezzel lényegében hasonlóan magas a profitráta, mint az Apple esetében. Ez persze alapvetően a korábban kialakult csiphiánynak köszönhető, miközben az ágazat hosszabb távon ciklikus, azaz a feszített piaci helyzeteket túltermelés váltja föl, ilyenkor esnek az árak és csökkennek az árrések. Most azonban

a járvány utáni kilábalás tartós hiányhelyzetet teremtett, és egyelőre nincs nyoma annak, hogy túltermelés fenyegetne.

Az AMD más, erősen nyereséges tőzsdei vállalatokhoz hasonlóan saját részvényeket vásárol a piacon, ennek összege 1,9 milliárd dollár volt az első negyedévben. A jó eredmény hírére a részvényárfolyam hét százalékkal emelkedett. Az AMD papírja az elmúlt hét évben egészen rendkívüli teljesítményt mutatott, hisz 2015-ben volt olyan időszak, amikor 

mindössze két dolláron forgott a most 97 dolláros papír.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.