Kiderült, hol lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni

Több megye és megyeszékhely akad, valamint van három fővárosi kerület is, amely továbbra is a megfizethető árkategóriába tartozik.

M. Orbán András
2022. 11. 16. 15:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakáspiac „ökölszabálya”, hogy a kereslet visszaesését követi az árak csökkenése. Az új építésű ingatlanok iránt mindig is volt kereslet, ami garantálja a stabil árakat, és amennyiben a kínálat visszaesik, ebben továbbra sem várható változás – válaszolták lapunk megkeresésére az OTP Ingatlanpont szakértői. Kifejtették, az új építésű ingatlanok esetében az árcsökkenés ellen szóló érv az is, hogy a beruházási költségek folyamatosan nőnek, illetve a fejlesztők az ötszázalékos áfa érvényesítésének kitolt határideje mellett szükség esetén inkább halasztják a beruházást, mintsem elmaradjanak az elvárt hozamszinttől vagy/és vállalják a túlságosan elhúzódó értékesítés kockázatát.

A rezsiköltségek emelkedése és az esetleges felújítással járó kockázatos, kiszámíthatatlan végkifejlet döntően a rosszabb minőségű, energiapazarló használt lakóingatlanokat érinti, ezért elsősorban itt növekszik meg az esélye a kereslet visszaesésének, amit árcsökkenés követhet – részletezi a szakértői válasz.

 

A folyamatot tovább katalizálhatja, ha nem folytatódik a 2022. december 31-ével kifutó felújítási célú állami támogatás és a megemelkedett rezsiköltségek hosszabb távon is velünk maradnak.

Az adóhivatal adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan-értéktérkép 2022 első időszakát vizsgálva átlagos négyzetméterár alapján a legolcsóbb megyének Nógrád számít 138 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, ezt Békés megye követi 219 ezer forinttal, míg a harmadik legolcsóbb Borsod-Abaúj-Zemplén megye 241 ezer forinttal.

Megyeszékhelyek közül a legolcsóbb Salgótarján (164 ezer forintos átlag-négyzetméterár), a második legolcsóbb Békéscsaba 254 ezer forinttal, a harmadik pedig Miskolc, ahol egy négyzetméterre vetítve 280 ezer forint az átlagár.

A fővárosi kerületek közül a legolcsóbbnak az összegzés szerint Csepel (XXI.) számít 487 ezer forint négyzetméterárral, ettől nem sokkal (négyezer forinttal) drágább a XX. kerület, Pesterzsébet (491 ezer forint), Soroksár (XXIII.) pedig négyzetméterenként átlagosan mindössze kettőezer forinttal drágább, mint a „második helyezett”. A legmegfizethetőbbnek tehát továbbra is ez a három kerület számít.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.